Nem kell, ne segíts!

 2013.10.13. 06:50

Elgondolkodtató, hogy vajon mi miért nem segítünk embertársainknak? Miközben a magyarok kicsit több, mint 60%-a szolidárisnak vallja magát. Nem tudom ki mit lát, én nem látom az összetartozást, egymás segítését. Miközben nekünk embereknek, magyaroknak, segítenünk kellene egymást... A segítségnyújtásnak megvan a maga pszichológiája és mindenkinek megvan a maga értékrendje, normarendszere. De vajon mi vesz rá minket arra, hogy hagyjuk, hogy más emberek szenvedjenek, hogy négymillióan éljenek szegénységben? Miért váltunk közönyössé egymás iránt? És egyáltalán van-e értelme annak, hogy segítsünk a másikon?

A segítségnyújtás, mint olyan létrejöhet több módon is: lehet valamilyen cselekedet, de akár egy gesztus, egy kedves szó a másikhoz. Igen, egy kedves szó is lehet segítség! Nem is gondolnánk, de sok esetben hihetetlenül nagy jelentőséggel bír a jókor elhangzó bátorítás, támogatás. Persze, a segítségnyújtás is lehet öncélú, de az jobb szerintem, amikor önzetlenül teszünk valamit a másikért, úgyis visszakapjuk az élettől más formában. Plusz, a segítségnyújtás egymás felé szociális kötelékeket is teremt a közösségben, a társadalomban.

help.jpgMint említettem a segítségnyújtásnak megvan a maga pszichológiája. Egyrészt, azokon segítünk, akik hozzánk hasonlóak. Ez jelenthet értékrendben vagy gondolkodásban való hasonlóságot, és sajnos, vagy nem, de bőrszínben való hasonlóságot is. Másrészt, nem elhanyagolható, hogy megvan-e az empátia mások iránt, a „kötelességünk segíteni” érzése. Aki például úgy gondolja, hogy mindenki az érdemei szerint jutott oda, ahova jutott, ő nem fog segíteni mondjuk egy „érdemtelennek” aki önhibájából került ilyen vagy olyan helyzetbe. Másik, de nem elhanyagolható dolog, hogy akkor segítünk inkább másokon, ha jó kedvünk van. Meglepő, de így van.. ilyenkor ugyanis figyelmesebbek vagyunk, jobban figyelünk a körülöttünk lévő világra

És mi haszna annak, ha segítünk? Aki már valaha is segített a másikon, az tudja: az érzés, hogy jót tettem, segítettem valakinek. Aki még nem élte át ezt az érzést, ő akkor fog rájönni, hogy miről is beszélek, ha miután segített valakinek belenéz a másik szemébe. Csak másokért érdemes élni. Ezt sosem szabadna elfelejtenünk…

Visszatérve az eredeti kérdésekre, a segítségnyújtás hiánya okozza, hogy egyes emberek szenvednek… nincs ki segítsen, és ezért nem is látnak reményt. Nem is csak arról van szó, hogy például mélyszegénységben él-e valaki, hanem a társadalmat átható embertelenség, a közöny az, ami bántóbb mindennél.  

Címkék: Magyarország Társadalom Belföld Itthon

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyszek.blog.hu/api/trackback/id/tr295546802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása