A gagyi és az értékteremtő

 2013.11.18. 18:10

Hazánk zenei kultúrája jellegzetes. Egyrészt koppintjuk a nyugati mintákat (általában kicsit megkésve), másrészt pedig igyekszünk a nyugati minta kiadási oldalát lefaragni. Ennek eredménye az 1 - 1,5 éves karrierutat bejáró fiatal "tucatsenkik", a soha el nem tűnő (évente búcsúkoncertet adó) öregek, a kereskedelmi adók "tehetségtelenségkutató" műsorai, az igénytelenségbe burkolódzó karaoke és playboy hangalámondásos celebek. Mikor mutattunk fel utoljára egy valamire is való világhír felé kacsingató zenei egyéniséget? Én nem láttam egy darabot sem.

A tehetségtelen-kutatóknak nem jók a csapatok. Megértem én, hiszen nehezebb 3-5 embert kordában tartani és ráncigálni mint egy bábut. Azt is megértem, hogy egy személy könnyedebben alakítható kedvük szerint.

A celebgyár beindult, és nincs megállás!

Szegény kezdő zenész hölgyeknek, uraknak pedig a kizsákmányoló klubok nagyjaival kell megbirkózniuk. Rémes állapotok uralkodnak. Rémes, hiszen fiatal tehetségek - és kezdő, de annál kitartóbb álmodozók - rengetegszer esnek a profitorientált műemberek áldozatául. Hallatlan, hogy gyermekek, fiatalok fizetnek azért 10 -100 ezer forint közötti összegeket, hogy felléphessenek, "kulturálódjanak" - azaz művészi tevékenységet folytathassanak. Máskor meg piszkáljuk az ifjúságot, hogy elkallódik, s nem csinál semmit! Nekem nagyon úgy tűnik, hogy próbálkoznak, kulturálódnak de a rendszer ahol lehet ott falakat emel eléjük.

Rendben van, "fizet" ahogy például a sportoló is azért, hogy sportolhasson. Csak a sportolóknak van érdekképviselete, és egy erős összetartó közössége amely legalább létalapot teremt tehetségük kibontakozására.  Szegény zenész fiataljaink gyengesége a művészet iránti vágya - s ezt a tulajdonosok jól tudják. Tudják, hogy fizet is azért hogy fellépjen, hiszen neki a közönség a mindene. Hisznek a zene egyetemes mivoltjában és hogy a zene értékteremtő, amely megváltoztathatja a világot.

Kérdés: Miért nem adunk minden gyermek kezébe államilag egy ingyen hangszert?

Nem csak politikailag lehetne tőkét kovácsolni a hatalmasra duzzadt zenész közösségből, (többsége fiatal) akik az elmúlt években semmit sem kaptak az államtól, hanem társadalmi erőt is! Fiatalok többsége eltávolodni látszik az államtól, a társadalomtól és a nemzettől. Nem érdekli a politika. Ezen változtathatunk. A művészet, a zene összetartó erőt képezhet.

A nyugati (keleti) minták koppintása, leképzése hazánkban aknákkal teli ösvény amelynek a végén csak a gagyi és szegényes nemzeti kultúra van. Ne legyen így!

Egyedi Magyar Zenei Kultúrát a Fiataloknak - én ezt kívánom.

beatles1.jpg

Címkék: Oktatás Média Belföld Fiatalság

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyszek.blog.hu/api/trackback/id/tr125607812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása