A fiatal szellem hanyatlása

 2013.10.15. 17:28

A nyomtatott irodalom felett elszállt az idő, és az olvasás már luxus egyesek szerint. Álmodni sem mertem volna, hogy az "okos" telefonok korszaka milyen szintű mély ostobasággal sújtja majd a fiatalságot. Az internet eddig is egy hatalmas lehetőség volt azoknak, akik informálódni szeretettek volna, azonban az információ amellett, hogy hatalom, oly sokszor felesleges a kapacitásfoglaló is. Tudni kell használni! Sajnos vagy sem a buta telefonok kora véget ért.

mobiltelefon.jpg
Élek a gyanúval, hogy a korunk fiataljai a kétségkívül hasznos technológiát felelőtlenül hasznosítják, és értelmi képességeiknek csak árt ezen tudás. Megkockáztatom az innováció ezen formája inkább káros mintsem pozitív jellegű. De ez nemcsak a fiatalok fejlődésére lehet káros hatással, hanem torzítja a társadalmi diskurzust, rontja a nyilvános terek tartalmi minőségét, így negatív hatással van a közéletre, végezetül magára a demokráciára is.

A nyilvános terek tartalmi minősége bizonyíthatóan romló tendenciát mutat. Mindenki vegye a fáradtságot és járja körbe a fiatalok által kedvelt 'facebook' és egyéb értelemsorvasztó webes felületeket (például: '2perc.blog'). Nem állítom, hogy ezen internetes tartalmak nem termelnek hasznot, ámbár a tartalom minőségért senki sem felel és a haszon egy-két embernél csapódik le pénz formájában. Segíti mindez a nyilvános terek minőségi fejlődését? Nem. Hozzájárul a fiatalok negatív hatású időtöltéséhez? Igen. Hasznos ez a társadalmunk számára? Nem. Lehet-e hasznos számunkra? Igen, ha elég tudatos és felkészült fogyasztók vagyunk. De mi még elég kezdők vagyunk ebben a játékban.  Ráadásul az interneten elvész az öntudat és a virtuális térben megkettőződik a valóságunk - lassan eltávolodva a valódi hétköznapok nehézségeitől. Szinte menekülnek fiataljaink a virtualitásba!

4.jpg
Az okostelefonok korszakában már nem szükséges aggódnunk csemetéink miatt, hiszen a legnagyobb támadás nem a valóságban érheti őket, hanem az interneten. S most az innováció nevében már az iskolapadokban ülve is szívhatják magukba a felesleges tartalmakat, miközben sajnos az egyre inkább lenézett, tiszteletét vesztett oktatói gárda igyekszik fiataljaink fejébe verni a hittant és erkölcstant. De ezek csak példák. Fogyasztói kultúránk sajátos csapdájában szenvedünk és a megmeneküléshez csupán némi tudatosság kellene!

Remélem a jövőnk nem az "okos" telefonok és buta emberek kora.


179472_10151016620090039_1836036199_n.jpg

Címkék: Kultúra Facebook Társadalom Okostelefonok Internet Diszkurzus Fiatalság Fogyasztók Nyílvánosság

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyszek.blog.hu/api/trackback/id/tr365483257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása