Már rég itt lett volna az ideje tehát annak, hogy végig tekintsünk az indulni szándékozó versenyzők mezőnyén. A 2014-es választások indulóiról, a teljesség igényével. Röviden. 

Először nézzük a választási szempontból releváns és félreleváns pártokat. Majd néhány bekezdésben nézzük meg a többi jelentkezőt…

FIDESZ

A legnagyobb kormánypárt hivatalosan a KDNP-vel, illetve különböző szövetségi megállapodások által egyéni jelöltek és listás helyek tekintetében más szervezetekkel közösen állítottak 106 egyéni képviselőjelöltet. A jelöltállítási folyamat a kormánypártoknál már lezárult, az egyéni jelöltek névsora is nyilvános.

KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjei a Fidesszel indulnak közös országos listán, illetve együtt állítottak egyéni jelölteket is.

MSZP

A szocialisták, egyre valószínűbb, hogy Mesterházy Attila vezetésével indulnak egy listán a Bajnai „vezette” Együtt 2014-el és a DK-val. És egyéni jelölteket is közösen állítanak majd. Azonban pontos nevek nincsenek, hiszen például most vált bizonytalanná az eddig már véglegesnek tekintett MSZP-s egyéni jelöltek személye is… De a héten várhatóan lezárul a három baloldali szervezet egyeztetése, és kiderül minden.

Együtt2014

A korszakváltás jegyében összefognak az MSZP-vel, és Gyurcsány Ferenccel. Sokak szerint azért „kezdeményezték” a választási megállapodás újratárgyalását, mert különlistás indulásuk a csökkenő népszerűségi mutatók mellett kétségesé teszi az 5%-os küszöb átugrását. Az eddig 31 "szövetségen" belüli (saját) egyéni jelölt helyett most majd sokkal kevesebbre számíthatnak. Maximum 18-20 egyéni körzetre és minden 6. - 8. listás helyre. A „pártszövetség” alapvető részét képező „Szolidaritásról” a szobordöntögetés óta nem igazán hallani, a Milla pedig kicsit elégedetlen a DK és Gyurcsány csatlakozásával…

DK

Sikerült kiharcolniuk, hogy mégis részt vehessenek a „nagy baloldali összefogásban”. Várhatóan minden 10 listás helyből 1-et megkaphat a DK, illetve nagyjából 14-18 egyéni körzetre számíthatnak az MSZP-EGYÜTT2014-DK szövetség közös keretéből.

JESZ

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség magát „Új Politikai Nemzedékként” definiáló, elsősorban fiatal értelmiségiek alkotta politikai közösség, párt. Önállóan, illetve néhány parlamenten kívüli szervezet támogatásával méretteti meg magát. A politikai elitváltást legfőbb célként kitűző jobbközép szervezet mind a 106 egyéni körzetben állít majd jelöltet 2014 tavaszán.

Jobbik

Három hónappal a választások előtt a radikális párt a kutatások szerint „egy most vasárnapi választáson” nem hozná a 2010-es eredményeket. Annak ellenére sem, hogy megpróbálnak a közvélemény felé több tekintetben konszolidált képet mutatni magukról. Legalább is a retorika finomítása, illetve a néhány hónapja megjelent új stílusú kampányfilm, és a két legutóbbi plakátkampány ezt tükrözik.

LMP

Az utóbbi évben több tekintetben meggyengült LMP előreláthatóan önállóan indul, és megpróbál minden egyéni választókerületben jelölteket állítani. A néhány hete indult országos plakátkampányuk egyelőre nem mutat túl sok eredményt. Az egész nem túl látványos, és a sajtó képviselői sem csaptak le igazán, az elég egyszerű és talán kicsit egysíkú plakátokra.

"Magyar Hajnal"

A „szervezet” vagy párt - ha lehet így nevezni -, a nyár végén jelent meg. A sajtóban elsősorban azt írták róla, hogy a Jobbiknál is szélsőségesebb szervezet, és annak is kihívója akar lenni majd. Figyelve az elmúlt két évben a Jobbik körüli teret, illetve a szélsőjobbon történő változásokat látható, hogy túlnyomórészt  lejátszódott a Jobbikon belül a „mérsékeltebb” és a „szélsőséges” szárny szükségszerű összeütközése, illetve annak küzdelmei. Melyek eredményeképpen a mérsékeltebb irányzat, illetve imidzs látszik győzedelmeskedni a parlamenti szélsőjobb soraiban. Így a Jobbikból kiszorult ultraszélsőségesek nagyobb csoportja, illetve a magyar gárda és egyéb hasonló szervezetek tagjai próbálkoznak „Magyar Hajnal” néven elérni valamit. Azonban alaposabban megvizsgálva őket, látható, hogy itt több feltétel is hiányzik a sikerhez.

Liberálisok

Fodor pártját a Népszabadság szerint 0,3 százalékra mérték néhány hete. Politológusok szerint a szervezetnek elsősorban Budapesten van néhány működő csoportja, de egyáltalán nem rendelkeznek országos szervezettséggel, vagy lefedettséggel. Jelenleg nem tudni, hogy esetleg egy-két mandátummal mégis beférnek-e a nagy baloldali választási szövetségbe. Ez most nem látszik túl valószínűnek. Azonban megtörténhet. Az önálló indulás a „Liberálisok” számára nem tűnik valami reális lehetőségnek…

"Szocdemek" (MSZDP)

Schmuck Andor régi-új „pártjáról” egy hónapja kiderült, hogy még be sincs jegyezve. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne indulhatnának majd áprilisban. De azért mégis érdekes helyzet. Ahogy talán az is érdekes volt, ahogy, hogy Schmuck mi mindent megpróbált annak érdekében, hogy a közös hajóra felengedjék! És úgy tűnik, mindhiába.


És a többiek...

Számba véve az eddigieket már kezd kirajzolódni, hogy a 2014-es választásokra mely pártok, jelölőszervezetek fognak majd listát, egyéni jelölteket állítani. Persze a felsoroltakon kívül még jó pár olyan csoport, vagy szervezet van, melyek jelezték már valamilyen módon, hogy indulni szeretnének. De többről ezek közül már hallani sem lehet, illetve van olyan is, amely tagjai belátták súlytalanságukat, és inkább másokat szeretnének támogatni. 

A rajtvonalhoz készülnek olyan kisebb és apró csoportosulás is, mint például a 4K!, amely mostanában a választások helyett inkább a fű legalizálásával foglalkozik, bár lehet, hogy ők látnak a kettő közt valamiféle összefüggést… Az LMP-vel való kapcsolat megszakadása után önállóan próbálkoznak.

A nyár derekán jelentette be Ángyán József, hogy – az esetleges LMP-s politizálás helyett – kvázi saját pártot alapít. Azonban a szeptemberben zászlót bontó szervezetről azóta nem lehetett hallani.

Az Ungár Klára alapította SZEMA az E2014-et támogatja, a Kuncze által „vezetett” liberális egyesület pedig gyakorlatilag már beolvadt bajnai szövetségébe.

A volt monoki polgármester, Szepessy Zsolt által létrehozott Összefogás Párt jelenleg nem igazán nevezhető „országos pártnak”, így biztosan az esélytelenek nyugalmával indulnak három hónap múlva… 2010-ben országosan 3000 szavazatot sem sikerült begyűjteniük.

A szélsőbalról nem sokat lehet hallani az utóbbi hónapokban. Azért is, mert túl hangos a baloldali pártok színes kavalkádja, újrarendeződési folyamata. De azt is tegyük hozzá, hogy a Munkáspárt például 2010-ben már 5000 szavazatot sem kapott országosan!

Érdekes színfoltként az FKGP is szeretne indulni 2014-ben, de jelenleg is egy tucat kisgazda szervezet "létezik", és mások is igyekeznek a "hagyományos" kisgazda szavazókat megszólítani. Tehát néhány óriásplakát és egy FKGP logó biztosan nem lesz elég.

Valószínűleg kisebbségi fronton sem ér majd minket meglepetés. Igaz, két szervezet – illetve konkrétan –, két roma párt jelezte, hogy a hagyományos pártlisták versenyében indulni fog a szavazatokért. Többek között Horváth Aladár is aktivizálta magát. De nem hallatnak magukról országosan. Ami nem jelenti azt, hogy ne szervezkednének, csak hogy az 5%-os küszöb nem alacsony. És az elmúlt több mint 20 év azt mutatta különböző kisebbségi pártok, szervezetek tekintetében, hogy szavazóik nagyrészt egy-egy régióban, néhány megyében vannak jelen nagyobb számban. Így már a minimálisan szükséges 27 egyéni jelölt felállítása, és ezáltal az országos lista indítása is gondot okozhat számukra. Az eddigi hasonló próbálkozások fél és egy százalékai sem kecsegtetnek túl sok jóval…

Ezen a választáson – várhatóan – még akkor is több jelölt lesz a legtöbb egyéni körzetben, mint 2010-ben, ha tényleg megállapodik Mesterházy, Bajnai és Gyurcsány.

Miután több helyről is gyakorlatilag kiszorították a kampányt, a választási hirdetések lehetőségét, így lehet, hogy összességében olcsóbb kampány lesz, és kevésbé a pénz fog dominálni. Nagyobb hangsúly kerül az internetre is.  Az is biztos, hogy a jelöltállítás, a megfelelő jelöltek indítása biztos, hogy fontosabb lesz, nagyobb szerepet játszik majd, mint eddig.

A fentiek csak egy előzetes számbavételt tükröznek. Még bármi történhet. A verseny – úgy tűnik – csak néhány hét múlva kezdődik el igazából, így még lehet nevezni! Igaz, 2014 tavasza már egyre közelebb van…


106evk_2014_k.jpg
(Kattints a nagyításhoz!)

 


Címkék: 2014 Jobbik MSZP LMP Fidesz KDNP Magyarország Politika Országgyűlés Gyurcsány DK Bajnai Kormány Demokrácia Belföld Mesterházy Ellenzék Választás JESZ Jobboldal Baloldal E2014 Fiatalság

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyszek.blog.hu/api/trackback/id/tr45754566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása