Még egyszer Paks II-ről

 2014.04.06. 07:18

„Jobboldali vagyok, de ellenzem a paksi atomerőmű kibővítését.” Ez az a mondat, amit a médiában a legritkábban hallani. Amióta Orbán Viktor megegyezett Vlagyimir Putyinnal az atomerőmű építésének ügyében, a baloldal szárnyra kapta a témát, és folyamatosan felszólal a beruházás ellen.

De vajon mennyire hiteles ez a fellépés? Éppen annyira, hogy a ma leghevesebben szitkozódó Gyurcsány Ferenc kormányzása idején fogadta el a bővítésről szóló határozatot a magyar országgyűlés. Éppen az a baloldal készítette elő ezt az építkezést, amelyik ma a legvehemensebben ellenzi azt. Ebben van némi irónia…

Kérdés, hogy mitől változott meg Gyurcsányék véleménye a kormányváltás óta eltelt időszakban. Vajon hirtelen elkötelezetté váltak volna a zöld energia vagy a környezetvédelem mellett? Esetleg szem előtt tartják Magyarország hosszú távú gazdasági érdekeit? Valójában egyik sem.

A baloldal végre talált egy jó koncot, amin csámcsoghat, amin elvergődhet. Végre akadt valami, amivel a kormányt támadni tudja. A baloldal részéről semmi másról nincs szó, mint szavazatszerzésről és politikai szitkozódásról. Örülhetnek, hogy megint van valamiért szidni Orbán Viktort. Másra nemigen képesek. A baloldalnak ez a fellépése teljes mértékben hiteltelen.

Ugyanakkor nem kell feltétlenül egyetérteni a „nagy összefogással” ahhoz, hogy valaki ellenezze a Paks II beruházást.

A bővítés ellen felszólalt többek között a Greenpeace is. A nemzetközi környezetvédő szervezet a megalapítása óta küzd az atomenergia ellen, így az ő akciójuk teljes mértékben hiteles és jogos volt.

Ugyanakkor nem kell nemzetközi vizekre eveznünk. A hazai politikai palettán is találunk olyan pártot, amelyik szintén hitelesen tud fellépni a paksi bővítés ellen. Az MDF jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) megalapítása óta konzekvensen ellenzi a beruházást, és kiáll a sokkal gazdaságosabb és környezetbarátabb zöld energia mellett. Olyannyira, hogy ezt még választási programjukba is beleírták. Ráadásul a párt saját magát jobboldaliként határozza meg. A média ezt ugyan nem kapta fel, de a JESZ szintén benyújtott egy népszavazási kezdeményezést, hogy ne épülhessen meg Paks II.

A JESZ a legtökéletesebb példája annak, hogy ha ön egyet ért az alábbi mondattal: „Jobboldali vagyok, de ellenzem a paksi atomerőmű kibővítését”, akkor is van választása. Nem minden baloldali, aki Paks II ellen szólal, és a baloldalnál sokkal hitelesebb politikai erők is harcolnak a beruházás ellen.

1779041_614363871966425_110499858_n.png

Címkék: Fidesz Magyarország Gyurcsány Kormány Gazdaság Belföld Választás JESZ Jobboldal Baloldal Alternatív Energia Környezet

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyszek.blog.hu/api/trackback/id/tr15796688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása