Még egyszer Paks II-ről

 2014.04.06. 07:18

„Jobboldali vagyok, de ellenzem a paksi atomerőmű kibővítését.” Ez az a mondat, amit a médiában a legritkábban hallani. Amióta Orbán Viktor megegyezett Vlagyimir Putyinnal az atomerőmű építésének ügyében, a baloldal szárnyra kapta a témát, és folyamatosan felszólal a beruházás ellen.

De vajon mennyire hiteles ez a fellépés? Éppen annyira, hogy a ma leghevesebben szitkozódó Gyurcsány Ferenc kormányzása idején fogadta el a bővítésről szóló határozatot a magyar országgyűlés. Éppen az a baloldal készítette elő ezt az építkezést, amelyik ma a legvehemensebben ellenzi azt. Ebben van némi irónia…

Kérdés, hogy mitől változott meg Gyurcsányék véleménye a kormányváltás óta eltelt időszakban. Vajon hirtelen elkötelezetté váltak volna a zöld energia vagy a környezetvédelem mellett? Esetleg szem előtt tartják Magyarország hosszú távú gazdasági érdekeit? Valójában egyik sem.

A baloldal végre talált egy jó koncot, amin csámcsoghat, amin elvergődhet. Végre akadt valami, amivel a kormányt támadni tudja. A baloldal részéről semmi másról nincs szó, mint szavazatszerzésről és politikai szitkozódásról. Örülhetnek, hogy megint van valamiért szidni Orbán Viktort. Másra nemigen képesek. A baloldalnak ez a fellépése teljes mértékben hiteltelen.

Ugyanakkor nem kell feltétlenül egyetérteni a „nagy összefogással” ahhoz, hogy valaki ellenezze a Paks II beruházást.

A bővítés ellen felszólalt többek között a Greenpeace is. A nemzetközi környezetvédő szervezet a megalapítása óta küzd az atomenergia ellen, így az ő akciójuk teljes mértékben hiteles és jogos volt.

Ugyanakkor nem kell nemzetközi vizekre eveznünk. A hazai politikai palettán is találunk olyan pártot, amelyik szintén hitelesen tud fellépni a paksi bővítés ellen. Az MDF jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) megalapítása óta konzekvensen ellenzi a beruházást, és kiáll a sokkal gazdaságosabb és környezetbarátabb zöld energia mellett. Olyannyira, hogy ezt még választási programjukba is beleírták. Ráadásul a párt saját magát jobboldaliként határozza meg. A média ezt ugyan nem kapta fel, de a JESZ szintén benyújtott egy népszavazási kezdeményezést, hogy ne épülhessen meg Paks II.

A JESZ a legtökéletesebb példája annak, hogy ha ön egyet ért az alábbi mondattal: „Jobboldali vagyok, de ellenzem a paksi atomerőmű kibővítését”, akkor is van választása. Nem minden baloldali, aki Paks II ellen szólal, és a baloldalnál sokkal hitelesebb politikai erők is harcolnak a beruházás ellen.

1779041_614363871966425_110499858_n.png

Címkék: Fidesz Magyarország Gyurcsány Kormány Gazdaság Belföld Választás JESZ Jobboldal Baloldal Alternatív Energia Környezet

Örömteli nap köszöntött ránk az elmúlt pár nap nyilatkozatai után. Minden nap tett egy hatalmas erejű bejelentést a kormány elősegítve az emberek boldogulását. Már-már hihetetlen, ami ebben az országban történik! „Ilyet még világ nem látott!” – nyilatkozta a kormányszóvivő.

495213946.jpgA Jólétet Mindenkinek Minisztériuma (JMM) tette az első bejelentést (a Jólét és a Jól-lét Minisztériumát összevonták decemberben – szerk.), miszerint megállapodtak a bankokkal és mindenkinek, legyen szó akár gyermekről, középkorúról vagy nyugdíjasról kiutalnak 1 milliárd forintot, hogy az emberek életük végégig jóllétben élhessenek, valamint egy gyűjtőszámlát is létrehoznak, hogy aki igényelne még, annak további összegeket folyósíthassanak a számláról.

A Boldogság Minisztériuma (BM) kitörő lelkesedéssel fogadta a bejelentést, és ők további kedvező intézkedést hoztak egy nappal rá. Ezentúl mindenkinek ingyen jár a Mosoly készülék, amitől az emberek egész nap mosolyognak és mellékhatásként vidámak is lesznek. A Jólét és Boldogság kormánya talált forrásokat a büdzsében ennek a készüléknek a beszerzésére is. Kormányzati forrásaink szerint a beszerzést a Mindenkinek a Legjobbat, a Legjobból Zrt. nyerte meg, de holnap ez is kiderül.

A bejelentés-sorozatnak ezzel nem lett vége. A Halhatatlanság Minisztériuma (HM) végül kiállt az emberek elé és bejelentette a régóta várt mentőcsomagját. Az Álomországban kifejlesztett Egészség Kapszulát ezentúl mindenkinek a részére kiutalják, ingyen, ezzel téve lehetővé, hogy az embereknek ne kelljen küzdeniük a mindenkit rettegésben tartó kórtól, a Betegségtől. Az Egészség Kapszula, mint korábban hírül adtuk teljes védelmet biztosít a Betegséggel szemben, valamint nem szabad elfeledkezni, hogy innen Csodaországból indultak útnak fiatal kutatóink, még a Nagy Változás előtti időkben, hogy álmukat valóra válthassák.

„Igazán örömteli híreket kaptunk az elmúlt napokban” – nyilatkozta a HurráOptimizmus Minisztérium (HOM) államtitkára, aki biztosított minket, hogy a napokban a HOM is tesz egy bejelentést. Forrásaink szerint ezentúl Rosszakarat Pesszimizmust kiutasítják országunkból, hogy soha többé ne lehessen köztünk. „Személyes véleményem, hogy ideje volt, mert ő emberiség elleni bűntetteket hajtott végre az évezredek során.” – nyilatkozta a Stressz Nincs Többé Minisztériumának tanácsadója.

A Mindenkinek Van Munkája (MVM) Minisztériuma is bejelentette rendhagyó intézkedését. Mint tudjuk az ilyenkor szokásos bejelentésére számítani lehetett. „Lassan itt a nyár, fiataljaink lediplomáznak és kilépnek a való életbe, ezért mindenkinek munkahelyeket teremtünk június végéig. A forrásaink rendelkezésre állnak, hála a kormánynak. Már csak a diplomák kiosztása van hátra.”- nyilatkozta mosolyogva az MVM minisztere.

 .........

Ugye mennyivel könnyebb lenne, ha nem tennénk semmit és mindent megkapnánk? De az élet nem ilyen…itt tennünk kell, azért hogy elérjük a céljainkat, az álmainkat. Együtt, nem széthúzva. Az ország és a saját sorsunk jobbá tétele a cél, ha cél egyáltalán ez….

 

Címkék: Fidesz Magyarország Kormány Belföld Választás Állam

Már rég itt lett volna az ideje tehát annak, hogy végig tekintsünk az indulni szándékozó versenyzők mezőnyén. A 2014-es választások indulóiról, a teljesség igényével. Röviden. 

Először nézzük a választási szempontból releváns és félreleváns pártokat. Majd néhány bekezdésben nézzük meg a többi jelentkezőt…

FIDESZ

A legnagyobb kormánypárt hivatalosan a KDNP-vel, illetve különböző szövetségi megállapodások által egyéni jelöltek és listás helyek tekintetében más szervezetekkel közösen állítottak 106 egyéni képviselőjelöltet. A jelöltállítási folyamat a kormánypártoknál már lezárult, az egyéni jelöltek névsora is nyilvános.

KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjei a Fidesszel indulnak közös országos listán, illetve együtt állítottak egyéni jelölteket is.

MSZP

A szocialisták, egyre valószínűbb, hogy Mesterházy Attila vezetésével indulnak egy listán a Bajnai „vezette” Együtt 2014-el és a DK-val. És egyéni jelölteket is közösen állítanak majd. Azonban pontos nevek nincsenek, hiszen például most vált bizonytalanná az eddig már véglegesnek tekintett MSZP-s egyéni jelöltek személye is… De a héten várhatóan lezárul a három baloldali szervezet egyeztetése, és kiderül minden.

Együtt2014

A korszakváltás jegyében összefognak az MSZP-vel, és Gyurcsány Ferenccel. Sokak szerint azért „kezdeményezték” a választási megállapodás újratárgyalását, mert különlistás indulásuk a csökkenő népszerűségi mutatók mellett kétségesé teszi az 5%-os küszöb átugrását. Az eddig 31 "szövetségen" belüli (saját) egyéni jelölt helyett most majd sokkal kevesebbre számíthatnak. Maximum 18-20 egyéni körzetre és minden 6. - 8. listás helyre. A „pártszövetség” alapvető részét képező „Szolidaritásról” a szobordöntögetés óta nem igazán hallani, a Milla pedig kicsit elégedetlen a DK és Gyurcsány csatlakozásával…

DK

Sikerült kiharcolniuk, hogy mégis részt vehessenek a „nagy baloldali összefogásban”. Várhatóan minden 10 listás helyből 1-et megkaphat a DK, illetve nagyjából 14-18 egyéni körzetre számíthatnak az MSZP-EGYÜTT2014-DK szövetség közös keretéből.

JESZ

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség magát „Új Politikai Nemzedékként” definiáló, elsősorban fiatal értelmiségiek alkotta politikai közösség, párt. Önállóan, illetve néhány parlamenten kívüli szervezet támogatásával méretteti meg magát. A politikai elitváltást legfőbb célként kitűző jobbközép szervezet mind a 106 egyéni körzetben állít majd jelöltet 2014 tavaszán.

Jobbik

Három hónappal a választások előtt a radikális párt a kutatások szerint „egy most vasárnapi választáson” nem hozná a 2010-es eredményeket. Annak ellenére sem, hogy megpróbálnak a közvélemény felé több tekintetben konszolidált képet mutatni magukról. Legalább is a retorika finomítása, illetve a néhány hónapja megjelent új stílusú kampányfilm, és a két legutóbbi plakátkampány ezt tükrözik.

LMP

Az utóbbi évben több tekintetben meggyengült LMP előreláthatóan önállóan indul, és megpróbál minden egyéni választókerületben jelölteket állítani. A néhány hete indult országos plakátkampányuk egyelőre nem mutat túl sok eredményt. Az egész nem túl látványos, és a sajtó képviselői sem csaptak le igazán, az elég egyszerű és talán kicsit egysíkú plakátokra.

"Magyar Hajnal"

A „szervezet” vagy párt - ha lehet így nevezni -, a nyár végén jelent meg. A sajtóban elsősorban azt írták róla, hogy a Jobbiknál is szélsőségesebb szervezet, és annak is kihívója akar lenni majd. Figyelve az elmúlt két évben a Jobbik körüli teret, illetve a szélsőjobbon történő változásokat látható, hogy túlnyomórészt  lejátszódott a Jobbikon belül a „mérsékeltebb” és a „szélsőséges” szárny szükségszerű összeütközése, illetve annak küzdelmei. Melyek eredményeképpen a mérsékeltebb irányzat, illetve imidzs látszik győzedelmeskedni a parlamenti szélsőjobb soraiban. Így a Jobbikból kiszorult ultraszélsőségesek nagyobb csoportja, illetve a magyar gárda és egyéb hasonló szervezetek tagjai próbálkoznak „Magyar Hajnal” néven elérni valamit. Azonban alaposabban megvizsgálva őket, látható, hogy itt több feltétel is hiányzik a sikerhez.

Liberálisok

Fodor pártját a Népszabadság szerint 0,3 százalékra mérték néhány hete. Politológusok szerint a szervezetnek elsősorban Budapesten van néhány működő csoportja, de egyáltalán nem rendelkeznek országos szervezettséggel, vagy lefedettséggel. Jelenleg nem tudni, hogy esetleg egy-két mandátummal mégis beférnek-e a nagy baloldali választási szövetségbe. Ez most nem látszik túl valószínűnek. Azonban megtörténhet. Az önálló indulás a „Liberálisok” számára nem tűnik valami reális lehetőségnek…

"Szocdemek" (MSZDP)

Schmuck Andor régi-új „pártjáról” egy hónapja kiderült, hogy még be sincs jegyezve. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne indulhatnának majd áprilisban. De azért mégis érdekes helyzet. Ahogy talán az is érdekes volt, ahogy, hogy Schmuck mi mindent megpróbált annak érdekében, hogy a közös hajóra felengedjék! És úgy tűnik, mindhiába.


És a többiek...

Számba véve az eddigieket már kezd kirajzolódni, hogy a 2014-es választásokra mely pártok, jelölőszervezetek fognak majd listát, egyéni jelölteket állítani. Persze a felsoroltakon kívül még jó pár olyan csoport, vagy szervezet van, melyek jelezték már valamilyen módon, hogy indulni szeretnének. De többről ezek közül már hallani sem lehet, illetve van olyan is, amely tagjai belátták súlytalanságukat, és inkább másokat szeretnének támogatni. 

A rajtvonalhoz készülnek olyan kisebb és apró csoportosulás is, mint például a 4K!, amely mostanában a választások helyett inkább a fű legalizálásával foglalkozik, bár lehet, hogy ők látnak a kettő közt valamiféle összefüggést… Az LMP-vel való kapcsolat megszakadása után önállóan próbálkoznak.

A nyár derekán jelentette be Ángyán József, hogy – az esetleges LMP-s politizálás helyett – kvázi saját pártot alapít. Azonban a szeptemberben zászlót bontó szervezetről azóta nem lehetett hallani.

Az Ungár Klára alapította SZEMA az E2014-et támogatja, a Kuncze által „vezetett” liberális egyesület pedig gyakorlatilag már beolvadt bajnai szövetségébe.

A volt monoki polgármester, Szepessy Zsolt által létrehozott Összefogás Párt jelenleg nem igazán nevezhető „országos pártnak”, így biztosan az esélytelenek nyugalmával indulnak három hónap múlva… 2010-ben országosan 3000 szavazatot sem sikerült begyűjteniük.

A szélsőbalról nem sokat lehet hallani az utóbbi hónapokban. Azért is, mert túl hangos a baloldali pártok színes kavalkádja, újrarendeződési folyamata. De azt is tegyük hozzá, hogy a Munkáspárt például 2010-ben már 5000 szavazatot sem kapott országosan!

Érdekes színfoltként az FKGP is szeretne indulni 2014-ben, de jelenleg is egy tucat kisgazda szervezet "létezik", és mások is igyekeznek a "hagyományos" kisgazda szavazókat megszólítani. Tehát néhány óriásplakát és egy FKGP logó biztosan nem lesz elég.

Valószínűleg kisebbségi fronton sem ér majd minket meglepetés. Igaz, két szervezet – illetve konkrétan –, két roma párt jelezte, hogy a hagyományos pártlisták versenyében indulni fog a szavazatokért. Többek között Horváth Aladár is aktivizálta magát. De nem hallatnak magukról országosan. Ami nem jelenti azt, hogy ne szervezkednének, csak hogy az 5%-os küszöb nem alacsony. És az elmúlt több mint 20 év azt mutatta különböző kisebbségi pártok, szervezetek tekintetében, hogy szavazóik nagyrészt egy-egy régióban, néhány megyében vannak jelen nagyobb számban. Így már a minimálisan szükséges 27 egyéni jelölt felállítása, és ezáltal az országos lista indítása is gondot okozhat számukra. Az eddigi hasonló próbálkozások fél és egy százalékai sem kecsegtetnek túl sok jóval…

Ezen a választáson – várhatóan – még akkor is több jelölt lesz a legtöbb egyéni körzetben, mint 2010-ben, ha tényleg megállapodik Mesterházy, Bajnai és Gyurcsány.

Miután több helyről is gyakorlatilag kiszorították a kampányt, a választási hirdetések lehetőségét, így lehet, hogy összességében olcsóbb kampány lesz, és kevésbé a pénz fog dominálni. Nagyobb hangsúly kerül az internetre is.  Az is biztos, hogy a jelöltállítás, a megfelelő jelöltek indítása biztos, hogy fontosabb lesz, nagyobb szerepet játszik majd, mint eddig.

A fentiek csak egy előzetes számbavételt tükröznek. Még bármi történhet. A verseny – úgy tűnik – csak néhány hét múlva kezdődik el igazából, így még lehet nevezni! Igaz, 2014 tavasza már egyre közelebb van…


106evk_2014_k.jpg
(Kattints a nagyításhoz!)

 


Címkék: 2014 Jobbik MSZP LMP Fidesz KDNP Magyarország Politika Országgyűlés Gyurcsány DK Bajnai Kormány Demokrácia Belföld Mesterházy Ellenzék Választás JESZ Jobboldal Baloldal E2014 Fiatalság

Gondolkoztatok már azon, miként mérhetnétek fel embertársaitok rejtett vonásait? Miként mérhető az egyén jelleme?

Vizsgáld a kezét, értsd meg a jellemét!

csonttoro.jpgAhogy a szavak, úgy a testtartás, mimika és a kézfogásunk is üzeneteket hordoz. Ezen rejtett tartalmak ismerete nem visz minket közelebb a legfőbb kérdés megismeréséhez: "Milyen az Ember?" De megközelítő válaszokat adhat számunkra.

Feltételezem mindenki ismeri már a kellemetlen kézfogás kínos perceit.

Nézzük a típusokat!

1: Az impotens harcos:
Ez nem más, mint az élettelen kézfogás művészete, amely önbizalomhiányra utal. Elárulja az emberről, hogy sokszor nem tud ellentmondani másoknak. Befolyásolható és hiszékeny, aki szeret a háttérben maradni.

2: Az Ollós herceg:
Ők a távolságtartók, csak óvatosan mernek közeledni. Nem jellemző rájuk a nyitottság. "Ők, amíg nem ismernek meg minket alaposabban, addig kezüket nem fogják bátran a mienkbe helyezni, csupán az ujjaikkal fognak rá a tenyerünkre."

3: A Terrorista:
Erős, sokszor túl kemény kézfogás. Amely néha még fájdalommal is jár, és hosszúsága megmutatja az illető céljait is. "Két személyiségtípust takarhat: egyrészt jelentheti azt, hogy a másik így akarja fitogtatni a testi erejét és uralkodó típus, de az is lehet, hogy csak leplezni akarja a zavarát és gyengeségét. Bármelyik is áll igazából a háttérben, egy valamiben mindkét eset közös: az átlagnál alacsonyabb intelligenciaszintre utal, valamint kevésbé empatikus személyt takar."

4: Az irányító:
Kézfogásuk olyan mintha elhúznának egy irányba (maguk felé). Kézszorítás után egyből húz is. Ők kínálgatnak, felajánlásokat tesznek, miközben csak irányítani akarnak. Vezetnek bennünket.

5: "Kétkezezés":
Politikusoknál jellemző (nyugaton biztosan). Kézfogás mellett a másik kézzel megérintik a másik fél alkarját vagy vállát is. "Hamisságot rejthet, így ha valaki, akit még nem ismerünk és így fog velünk kezet, nem árt vele óvatosnak lenni, mert nem biztos, hogy közeledése ártalmatlan. Az ilyen kézrázás inkább színpadias, mint őszinte!"

Címkék: Kultúra Politika Bulvár

1993. december 12-én késő délután hunyt el Dr. Antall József a Magyar Köztársaság első szabadon választott miniszterelnöke. 15 millió magyar miniszterelnöke. A 20. évfordulón többek között az alábbi néhány perces videóval emlékezik az MDF utódpártja a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség és annak pártalapítványa, az Antall József Alapítvány... 

 
Idézetek Antall Józsefről

Helmut Kohl, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja (Új Magyarország, 1993. december 14.) 

"Bátorsággal és áldozatkészséggel teljesítette magas hivatalának kötelességeit, egészen az utolsó pillanatig. Antall József halálával Európa kiemelkedő személyiséget vesztett el, Magyarország pedig egy elismert államférfit. Mi, németek olyan politikust gyászolunk, aki fáradhatatlanul harcolt a szabadságért, a demokráciáért, és különös érdemeket szerzett a magyar-német kapcsolatok kiépítésében. Személy szerint jó barátot vesztettem el."

Bill Clinton, az USA elnöke (Új Magyarország, 1993. dec. 14.)

"Antall József, a posztkommunista Magyarország első miniszterelnöke úgy marad meg emlékezetünkben, mint erős, ezekben a történelmi időkben a szabadság iránt feltétlenül elkötelezett vezető. Nemcsak igaz barátja volt az Egyesült Államoknak, hanem aktív partnerünk is nemzetközi erőfeszítéseinkben."

Margaret Thatcher, brit miniszterelnök (MTV: a Hét, 1993. december 19.)

"Meggyőződésem, hogy a történelem nagy emberek életműve. És Ő történelmi személyiség volt. Tartozunk azzal emlékének, hogy megoldjuk a még ránk váró feladatokat, és hogy Magyarország – amely mindig élen járt ebben a folyamatban – tovább mutassa az utat a zsarnokságból a szabad társadalom kiépítése felé."Címkék: EU Demokrácia Haza Belföld Rendszerváltás Nemzetpolitika Antall Határok Nélkül CDU/CSU

A nagy visszatérők II.

 2013.12.05. 17:48

Sorozatunk folytatásában először olyanokkal is foglalkozunk, akik igazából nem is vonultak vissza, csak időről időre hol az előtérbe, hol a háttérbe húzódnak. A harmadik szereplőnk pedig egy igazi kuriózum, aki 17 évet bírt ki a magyar belpolitikán kívül!

 

Schmuck Andor

Schmuck Andor a baloldal fenegyereke volt másfél-két évtizede. Aztán az üzleti élet elszólította, megházasodott, énekelt, vezényelt, hízott és fogyott. Igazából sose vonult vissza – Schmuck sosem vész el, csak átalakul. MSZP, Tisztelt Társasága-MDF szövetség 2006-ban, Szocdemek először Kapolyival, majd most nélküle.

Újabban az amúgy se túl hatalmas Kapolyi-féle szociáldemokratákból kiválva, egy nem túl fantáziadús névvel – Szocdemek - Magyar Szociáldemokraták Pártja néven alapított új pártot idén tavasszal. A bírósági bejegyzés körüli gondokkal nem törődve részt vett az ellenzéki tárgyalásokon, de végül kimaradt a megállapodásból. A Tisztelet Társasága révén százezernyi elkötelezett nyugdíjast lehet képes megmozgatni – ezt a baloldal nem hagyhatja figyelmen kívül…

Visszavonulás ideje: -

Legmagasabb posztja: Szocdem-elnök (?), újpesti önkormányzati képviselő

Visszatérhet egykori posztjára? akár többre is viheti

Visszatérés meglepetés-faktora: 1/5 – Schmuck sose vész el, csak átalakul

 

Baja Ferenc

Baj-e, ha Bajával fiatalít az MSZP? Ennek megítélését az olvasókra bízzuk, de kissé fura, hogy a fiatalítás része az 58 éves politikus is. 1994 és 1998 között miniszter, majd 2002 és 2010 között államtitkár volt, illetve pártigazgató 2000 és 2002 között. A Kulcsár-ügyben is felmerült a neve – szóval szépen illeszkedik a Puch-féle MSZP-s veteránok sorába.

Baja ismét visszatért az élvonalba 2013 során: nyilatkozott az ellenzéki tárgyalásokról, és még jövőre is indul a választásokon. Bár 1988-ban belépett az MSZMP-be, ez ma már senkit se zavar a nagy fiatalítás közepette. És hogy mire számíthatunk, lehet-e még miniszter? Mint tudjuk, az MSZP-ben bármi megtörténhet!

Visszavonulás ideje: -

Legmagasabb posztja: miniszter

Visszatérhet egykori posztjára? elképzelhető

Visszatérés meglepetés-faktora: 1/5 – Baja sose vész el, csak időnként reboot-olja magát

 

 


Szelényi Zsuzsa

A Fidesz egyik ősanyja volt, 1990 és 1994 között országgyűlési képviselő, majd távozott a jobbratolódó pártból, és miniszteri biztos lett a Horn-kormány alatt 1996-ig. Majd Európa Tanács, mindenféle szervezetek, egyszóval mozgalmas élet.

Aztán jött a meglepetés: Együtt! Férje jegybank-alelnöki megbízatásának lejárta után Szelényi visszatért a politikába, rögtön Bajnai mellé! Kis változtatások után végül a II. kerületben indul jövőre Varga Mihállyal szemben egyéniben – nem olyan sok eséllyel. Befutó helye az alig 5%-os Együtt listáján kétséges – biztos megérte visszatérnie?

Visszavonulás ideje: 17 év

Legmagasabb posztja: országgyűlési képviselő, miniszteri biztos

Visszatérhet egykori posztjára? már nem olyan biztos

Visszatérés meglepetés-faktora: 4/5 – nem várta senki, de hát aki egyszer elkezdett politizálni, sose hagyja abba!

 

A folytatásban jön a jobboldal néhány örök klasszikussal!

Címkék: Politika Közélet Belföld Baloldal Politikus

20131128-horvath-andras-volt-nav-alkalmazott2.jpgVan valami tragikomikus abban, amikor a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottság ellenőrző albizottságának ülésére Mesterházy Attila vendégként ellátogat, végighallgatja az albizottság jobbikos elnökének Z. Kárpát Dánielnek jelenlétében Horváth András korábbi NAV ellenőr beszámolóját, jó pofizik egy sort, majd kimegy és a kamerák kereszttüzében közli, hogy Ő nem ír alá semmit a nácikkal. Arról már kár is szót ejteni, hogy fideszes képviselők távolmaradása miatt az ülés határozatképtelen volt és 7 helyett 3 fővel kellett „konzultációs” jelleggel megtartani.

De a lényegnél maradva, Magyarországon még mindig ott tartunk, hogy azért nem lehet felállítani egy parlamenti vizsgálóbizottságot, mert az egyik párt nem ír alá olyan papírt, ahol egy általuk szélsőségesnek tartott párt képviselőinek a neve szerepel. Minden 2012 decemberében kezdődött, amikor Gyöngyösi Márton kijelentése után Steiner Pál szocialista képviselő kijelentette, akkor sem hajlandóan együttműködni a Jobbikkal, ha azt az ország érdeke úgy kívánja. Így tehát az E.ON gázüzletágának ügyében felállítandó vizsgálóbizottság sem tudott megalakulni, és most a Horváth András által felvetett gyanús ügyleteket sem lehet kivizsgálni. Legalábbis eddig így nézett ki. Viszont az MSZP-n belül is vannak, akik nem akarták annyiban hagyni az ügyet. Czeglédy Csaba a szombathelyi közgyűlés MSZP-SZTKE frakciójának vezetője facebookon verte ki a balhét, egyenesen puhapöcsűeknek titulálta párttársait, majd odáig ment hogy felajánlja: átvállalja a büntetést, melyet a frakció szab ki az esetben ,ha bárki az MSZP-ből aláírná az ívet melyen már jobbikos képviselők neve szerepel. A dolgok jelenlegi állása szerint még 11 aláírás hiányzik a 77-ből, mely ahhoz kellene, hogy fel tudjon állni a vizsgálóbizottság. 

11000.jpg

Amennyiben nem történik változás, az a Fidesz malmára hajtja a vizet. Már csak azért is, mert talán nem véletlenül nem ment el 4 képviselőjük az albizottsági ülésre, a meghívott Varga Mihályról és Matolcsy Györgyről már nem is beszélve. Amennyiben nincs takargatnivalója a kormánypártnak, akkor nem fog akadályokat gördíteni a továbbiakban a kivizsgálásokhoz ugyanis 2007 óta évi 1600 milliárdot csalnak el a legnagyobb cégek, melyeknek egy része kormány közeli. És hogy előtte mekkora összeget tűntek, azzal kapcsolatban csak találgatni lehet.

korrupcio_cikkbe.jpg

A probléma tehát nem most kezdődött, és vélhetően nem is most ér véget. Legalábbis addig nem, míg egy ilyen alapvető, vita tárgyát nem képezhető ügyben, mint a korrupció elleni harc sem tudnak a pártok megegyezni.

Kúriára várva...

 2013.11.26. 10:21

Hétfőn nyilvánosságra kerültek azok a kérdések, melyekben a Kúria Polgári Kollégiumának indítványa alapján döntéseket fog hozni a Kúria a devizahitelesek ügyében.

A Kúria (Hazánkban a legfelső bírói fórum, régen: Legfelsőbb Bíróság) december 16-án hirdet ítéletet az alábbi kérdésekben:

1. Mi a devizaalapú kölcsön tartalma (a devizaalapú kölcsön devizakölcsön vagy forintkölcsön-e)?

2. A devizaalapú kölcsön konstrukciója alapján megkötött szerződések érvényes vagy érvénytelen szerződések-e (vagyis ütköznek-e jogszabályba, nyilvánvalóan jó erkölcsbe, tisztességtelen szerződések-e, uzsorásszerződések-e, illetve szenvednek-e akarati hibában, vagyis színleltek-e, illetve megtévesztés, tévedés folytán kötött szerződések-e)?

3. A pénzügyi intézményt milyen jellegű tájékoztatási kötelezettség terhelte a szerződés megkötésekor, annak esetleges elmulasztása milyen jogkövetkezménnyel jár?

4. Milyen jogi lehetőségei vannak a bíróságoknak arra, hogy a felek tartós jogviszonyában a szerződéskötés után bekövetkezett körülményváltozások valamelyik szerződő fél lényeges jogos érdekét sértő hatását orvosolják?

5. Amennyiben a devizaalapú kölcsönszerződések bármely okból érvénytelenek, az érvénytelenség törvényi jogkövetkezményei (érvényessé nyilvánítás, eredeti állapot helyreállítása, hatályossá nyilvánítás) közül a bíróság bármelyiket alkalmazhatja-e, illetve  melyik jogkövetkezményt mikor indokolt alkalmaznia?

6. Az egyes lehetséges érvénytelenségi okok az egész szerződés érvénytelenségét, avagy részleges érvénytelenséget (az adott szerződési feltétel érvénytelenségét) eredményezik-e? Hogyan vonhatók le a részleges érvénytelenség jogkövetkezményei?

7. Az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő szerződési feltétel mikor felel meg az átláthatóság követelményeinek (csak akkor, ha az adós fogyasztó maga is ki tudja számolni, hogy a kamat, a költség és a díj milyen arányú emelését tették lehetővé az időközben bekövetkezett változások, avagy elégséges, ha maga az oklista átlátható és az egyoldalú szerződésmódosítások körében vizsgálható, hogy a módosításra a ténylegesség, az arányosság és szimmetria elvének betartásával került-e sor)?

Ha megszületik a döntés, várhatóan annak szellemében hoz majd döntést a kormány, illetve alkot törvényt a parlament a devizahitelesek megsegítésére. Vagy azzal szemben. Attól függ mi lesz a határozat és, hogy mit kíván meg a politikai érdek.

Attól függetlenül, hogy sok mindenben nem értek egyet a kormánnyal, és annak politikai lépéseivel, ki merem jelenteni, hogy az lenne az egyértelmű nemzeti érdek, ha olyan, igazságos és jól értelmezhető döntés születne, mely megfelelő jogi alapot és politikai támasztékot ad a kormánynak, ahhoz, hogy korrekt, valóban segítséget nyújtó törvényt alkosson.

Fontos lenne, hogy végre többszázezer honfitársunk kálváriája és kirablása véget érjen, pozitív fordulatot vegyen, és a törvényt, mely esetleg ezt biztosítja ne támadhassák meg európai szinten…

Néhányan attól félnek – vagy csak ennek megfelelő hangulatot akarnak kelteni –, hogy esetleg bizonyos döntések, vagy ítélet esetén lesznek bankok, melyek pl. kivonulnak Magyarországról, ezzel bedöntve a bankrendszert.

Nos, azt gondolom, hogy erre elenyészően kicsi az esély. A bankok rengeteg pénzt kerestek és keresnek a magyar embereken, magyar vállalkozókon, és fognak a jövőben is. Nem mennek ők sehová. És abban is biztos vagyok, hogy mikor 1829-ben megírta Széchenyi István „Hitel” című munkáját (mely 1830. januárjában jelent meg), egyáltalán nem egy ilyen kép lebegett a szeme előtt, nem erre gondolt… 


kuria560.jpg

Címkék: EU Politika Kormány Gazdaság Belföld Bankok Kapitalizmus Igazságszolgáltatás Fogyasztók

A nagy visszatérők I.

 2013.11.22. 07:33

Az elmúlt néhány évben olyan politikusok jelentek meg újra a közéletben, akik korábban bejelentették visszavonulásukat, és többen ki is jelentették, hogy többet politikával nem foglalkoznak. Rajtuk kívül voltak olyan „politikai hullák”, akiket már mindenki leírt, és mégis visszatértek magas pozíciókba. Közülük válogatunk, a teljesség igénye nélkül. A többrészes sorozat első részében baloldali politikusok kerülnek sorra.


Bajnai Gordon

Kivel mással kezdhetnénk, mint Bajnaival, aki egy éves kormányzását követően visszavonult a közélettől: „…valószínűleg ez volt az utolsó komolyabb beszéde, korábban ugyanis többször kijelentette - és megerősítette most is -, hogy az áprilisi parlamenti választás után visszavonul a politikától.” (http://www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100222-bajnai-gordon-orszagertekelo-elemzes.html)

Az átmeneti, „válságmenedzser” imidzs része volt az, hogy visszavonul, vagy csak taktikai lépés volt a visszavonulás bejelentése? Ezt nem tudhatjuk, viszont 2012 őszére a baloldalon sokan messiásként vártak a visszatérésére. Ez tavaly október 23-án meg is történt, viszont a várt sikerek elmaradtak. Hogy lehet-e miniszterelnök még Bajnaiból? Ha ismét visszavonul, és ismét visszatér egy kedvezőbb pillanatban, akkor talán igen – de 2014-ben? Nem valószínű.

Visszavonulás ideje: 2 év

Legmagasabb posztja: miniszterelnök

Visszatérhet egykori posztjára? Talán – de nem 2014-ben

Visszatérés meglepetés-faktora: 1/5 – mindenki számított rá

 

Kuncze Gábor

Az SZDSZ volt elnöke már többször visszavonult a pártelnökségtől, de pályája csúcsa mégis a belügyminiszterség volt 1994 és 1998 között – az akkor még 25%-os SZDSZ vezetőjeként. 2008-ban (vagy 2009-ben? mindenki másképp emlékszik) bejelentett visszavonulását sokan komolyan is vették, az akkor már haldokló SZDSZ-en ő se segíthetett volna (http://hirszerzo.hu/hirek/2008/4/23/64034_kuncze_2010ben_vegleg_visszavonul). 2010-ig még országgyűlési képviselő maradt, de utána pár évig tényleg nélkülöznünk kellett fanyar humorát (kivéve a Klubrádió hallgatóinak).

A Klubrádiós munkájának már vége, de az inkább volt egy nyugdíjas politikus jutalomjátéka, mint egy valódi közéleti szerepvállalás. Néhányan csak taktikus lépésnek tekintették a visszavonulását, és esetleges 2010-es köztársasági elnök-jelöltként emlegették, ezt senki se gondolhatta komolyan. A láthatóan megöregedett veterán politikus idén október 23-án a semmiből került a színpadra a Műegyetem előtt. Már korábban is itt-ott megjelent DK-közeli rendezvényeken, és valami Szabadelvű Polgári Egyesületet is vezetett, de azok nem kavartak nagy port. Bár sokan örülhetnek a visszatérésének, a nagy visszatérésnek nem lehet nagy eredménye, nem túl valószínű, hogy egyáltalán országgyűlési képviselő-jelölt lehetne – túl nagy a tülekedés most a baloldalon.

Visszavonulás ideje: 3-5 év

Legmagasabb posztja: belügyminiszter, SZDSZ-elnök

Visszatérhet egykori posztjára? nem valószínű

Visszatérés meglepetés-faktora: 3/5 – kicsit meglepő volt, de benne volt a pakliban

 

Fodor Gábor

Ha már SZDSZ, akkor legyen Fodor Gábor a következő! A Fideszből már ezer éve kilépett politikus is volt pártelnöke az SZDSZ-nek, de csak mire az már a csőd szélére került, Kóka Jánossal vívott pártharcára pedig mindenki emlékszik. Volt miniszter is a különböző baloldali kormányok alatt, de nem vitt nagy jelentőségű tárcákat. 2009-ben vonult vissza (http://www.dunatv.hu/itthon/fodor_visszavonul_orszaggyulesbol.html), és ő volt Boross Péter mellett az egyetlen, aki lemondott a parlamenti mandátumáról. Mert ahhoz különben mindenki a sírig (vagy a bírósági eljárás befejezéséig) ragaszkodik.

Ő sem bírta sokáig: már 2011-ben emlegette a liberális politika fontosságát az ATV-ben, de csak idén januárban alapította meg a rendkívül fantáziadús elnevezésű „Liberálisok” pártját. A párt lényegében egyetlen ismert arcaként nem vették be az MSZP-Együtt szövetségbe, és Gyurcsány se kért belőle. Ennek ellenére nem biztos, hogy hoppon marad, mert azon kevesek közé tartozik a baloldalon, akiknek nem fűződik a nevéhez egy komolyabb botrány. De lehet-e még miniszter? Nem valószínű, bár a politikában bármi megtörténhet.

Visszavonulás ideje: 4 év

Legmagasabb posztja: környezetvédelmi miniszter, SZDSZ-elnök

Visszatérhet egykori posztjára? nem valószínű

Visszatérés meglepetés-faktora: 4/5 – bevallom, nem számítottam rá, de az igazi nagy durranás csak Medgyessy vagy Németh Miklós lenne

 

Hamarosan jön a folytatás olyan izgalmakkal, mint Schmuck Andor és Baja Feri, de a jobboldalon is találunk majd pár szereplőt! 
 

Címkék: MSZP Közélet Belföld Baloldal Politikus

A gagyi és az értékteremtő

 2013.11.18. 18:10

Hazánk zenei kultúrája jellegzetes. Egyrészt koppintjuk a nyugati mintákat (általában kicsit megkésve), másrészt pedig igyekszünk a nyugati minta kiadási oldalát lefaragni. Ennek eredménye az 1 - 1,5 éves karrierutat bejáró fiatal "tucatsenkik", a soha el nem tűnő (évente búcsúkoncertet adó) öregek, a kereskedelmi adók "tehetségtelenségkutató" műsorai, az igénytelenségbe burkolódzó karaoke és playboy hangalámondásos celebek. Mikor mutattunk fel utoljára egy valamire is való világhír felé kacsingató zenei egyéniséget? Én nem láttam egy darabot sem.

A tehetségtelen-kutatóknak nem jók a csapatok. Megértem én, hiszen nehezebb 3-5 embert kordában tartani és ráncigálni mint egy bábut. Azt is megértem, hogy egy személy könnyedebben alakítható kedvük szerint.

A celebgyár beindult, és nincs megállás!

Szegény kezdő zenész hölgyeknek, uraknak pedig a kizsákmányoló klubok nagyjaival kell megbirkózniuk. Rémes állapotok uralkodnak. Rémes, hiszen fiatal tehetségek - és kezdő, de annál kitartóbb álmodozók - rengetegszer esnek a profitorientált műemberek áldozatául. Hallatlan, hogy gyermekek, fiatalok fizetnek azért 10 -100 ezer forint közötti összegeket, hogy felléphessenek, "kulturálódjanak" - azaz művészi tevékenységet folytathassanak. Máskor meg piszkáljuk az ifjúságot, hogy elkallódik, s nem csinál semmit! Nekem nagyon úgy tűnik, hogy próbálkoznak, kulturálódnak de a rendszer ahol lehet ott falakat emel eléjük.

Rendben van, "fizet" ahogy például a sportoló is azért, hogy sportolhasson. Csak a sportolóknak van érdekképviselete, és egy erős összetartó közössége amely legalább létalapot teremt tehetségük kibontakozására.  Szegény zenész fiataljaink gyengesége a művészet iránti vágya - s ezt a tulajdonosok jól tudják. Tudják, hogy fizet is azért hogy fellépjen, hiszen neki a közönség a mindene. Hisznek a zene egyetemes mivoltjában és hogy a zene értékteremtő, amely megváltoztathatja a világot.

Kérdés: Miért nem adunk minden gyermek kezébe államilag egy ingyen hangszert?

Nem csak politikailag lehetne tőkét kovácsolni a hatalmasra duzzadt zenész közösségből, (többsége fiatal) akik az elmúlt években semmit sem kaptak az államtól, hanem társadalmi erőt is! Fiatalok többsége eltávolodni látszik az államtól, a társadalomtól és a nemzettől. Nem érdekli a politika. Ezen változtathatunk. A művészet, a zene összetartó erőt képezhet.

A nyugati (keleti) minták koppintása, leképzése hazánkban aknákkal teli ösvény amelynek a végén csak a gagyi és szegényes nemzeti kultúra van. Ne legyen így!

Egyedi Magyar Zenei Kultúrát a Fiataloknak - én ezt kívánom.

beatles1.jpg

Címkék: Oktatás Média Belföld Fiatalság

138 éve született az erdélyi származású Klebelsberg Kuno (Gróf dr. Klebelsberg Kuno) országgyűlési képviselő, jogász, egyetemei tanár, vallás- és közoktatásügyi miniszter.

Klebelsberg Kuno (1875-1932) nevéhez fűződő oktatási reform meghatározta a két világháború közötti Magyarország felemelkedését, és a mai napig érezteti pozitív hatásait. 

klebelsberg.jpgKlebelsberg 1875. november 13-án született az erdélyi Magyarpécskán. Édesapját, gróf Klebelsberg Jakab huszárszázadost korán, két éves korában elvesztette, ezek után édesanyával, Farkas Arankával Székesfehérvárra költöztek, itt töltötte fiatal éveit, itt tanult és nevelkedett.

Majd Budapesten, Münchenben, Berlinben és a párizsi Sorbonne-on folytatott jogi tanulmányokat. 1898-ban a budapesti egyetemen államtudományi doktori oklevelet szerzett.

25 éves korában megnősült, feleségül vette Botka Saroltát, aki élete végéig hűséges társa volt.

Dolgozott bíróként, egyetemen oktatott, és 1910-tól politizált is: volt államtitkár, rövid ideig belügyminiszter, majd több mint 9 évig vallás- és közoktatásügyi miniszter. 1916 és 1932 között Országgyűlési (Nemzetgyűlési) Képviselő.

Pályafutás alatt tagja volt a Nemzeti Munkapártnak, a Keresztény Nemzeti Pártnak, majd az Egységes Pártnak.

Munkássága során komoly harcot folytatott a magyar analfabétizmus ellen, nevéhez fűződik többek között a határokon túlra került nagy magyar egyetemek áttelepítése, és a Collegium Hungarikum (magyar kulturális intézetek) rendszerének kiépítése.

Politikai példaképének Tisza Istvánt tekintette.

A többit „mesélje el” a bejegyzéshez csatolt, az életét és munkásságát bemutató „A Kultuszminiszter” című 4 részes dokumentumfilm… 


 (Lejátszási lista, mind a 4 résszel: A Kultuszminiszter - Klebelsberg Kuno
 

Címkék: Kultúra Videó Magyarország Társadalom Haza Oktatás Trianon Belföld Újrakezdés Klebelsberg Nemzetpolitika Határok Nélkül

Mechanikus Magyar Narancs

 2013.11.11. 18:27

Stanley Kubrick rendezte filmalkotás magyaros változata még várat magára, azonban ennek ellenére érezhető, hogy Hollywood celebritásai előszeretettel veszik igénybe hazánk adta lehetőségeket.

Régen még az amerikai álom volt a menő, mára azonban egy kiüresedett kukává vált. Fogták magukat a nyugat nagy celebjei és kapva a lehetőségeken megteremtették a magyar tündérmese világát - Andrew  „Terminátor” Vajnától egészen a mindent elsöprő Bruce „Drágán add a Die Hardod” Willisig. Azonban a „Hungarian Fairy Tales” világa csak addig maradhat fenn, amíg elegendő az adókedvezmény és akad vásárló is a tucatfilmek iránt. Kevésbé piaci megközelítéssel élve a „Hungarian Hollywood” addig tart, amíg a magyar film nem képes megálljt parancsolni.

clockwork-orange.jpg
Reménykedem, hogy mint Főnix madár a hamvaiból úgy támad fel ismét a Magyar Film a sírból.

A magyar film patológiás tüneteket mutat. Egyrészt a TV-film kiszorult és megszűnt. így nem maradt tér ahol gyakorolni tudnának a fiatalok, továbbá szegény tehetséges öregjeink is itt hagytak bennünket. RIP.

Mostanra ott tartunk, hogy van rengeteg átlagos, vagy inkább átlagon aluli fiatal színészünk, erős törekvéssel és kevés tudással, hiszen csak egymástól tanulhatnak. (Megjegyzés: Sajnos némelyik még kevesebb tehetséggel is sikert sikerre halmoz.)      

Egyre inkább szégyenkezek, ha összevetem a franciák 2011-es „Életrevalók” című filmjét, és a magyar filmipar egyik „csúcsát”, az „Álom.net” című rémalkotást. Egy közös pont azonban van: mindkettő vígjátéknak készült. De végül csak az egyik lett az.. 
           
Nehezíti a pályát, hogy a magyar filmnek igen szűk a piaca. Egy nyugati minőségű produkció esetén a megtérülést jelentő kb. fél milliós nézettséget előállítani szinte lehetetlen feladat (megjegyzés: főleg ha ilyen a minőség ;).

A szegény, azonban tehetséges rendezők helyzete sem egyszerű! Magyar támogatást csak magyar nyelvű film kaphat - ezzel alapvetően baj nincs, sőt! - azonban a külföldi nyitás lehetőségét kizárják e rendezők számára, így szűkítve a bevételi forrásokat és nézőszámot is.

A mozijegyek áráról nem is beszélve. Megoldás lehetne, ha a jegyárakat az adott film költségvetéséhez arányosítanák. Ez esetben előfordulhatna, hogy egy magyar film akár 100 forintba is kerülhetne!  :)

Hajrá Magyar Film!
Hajrá Magyarok!

 

Címkék: Magyarország Belföld Merengés Fogyasztók Filmipar

süti beállítások módosítása