A nagy visszatérők I.

 2013.11.22. 07:33

Az elmúlt néhány évben olyan politikusok jelentek meg újra a közéletben, akik korábban bejelentették visszavonulásukat, és többen ki is jelentették, hogy többet politikával nem foglalkoznak. Rajtuk kívül voltak olyan „politikai hullák”, akiket már mindenki leírt, és mégis visszatértek magas pozíciókba. Közülük válogatunk, a teljesség igénye nélkül. A többrészes sorozat első részében baloldali politikusok kerülnek sorra.


Bajnai Gordon

Kivel mással kezdhetnénk, mint Bajnaival, aki egy éves kormányzását követően visszavonult a közélettől: „…valószínűleg ez volt az utolsó komolyabb beszéde, korábban ugyanis többször kijelentette - és megerősítette most is -, hogy az áprilisi parlamenti választás után visszavonul a politikától.” (http://www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100222-bajnai-gordon-orszagertekelo-elemzes.html)

Az átmeneti, „válságmenedzser” imidzs része volt az, hogy visszavonul, vagy csak taktikai lépés volt a visszavonulás bejelentése? Ezt nem tudhatjuk, viszont 2012 őszére a baloldalon sokan messiásként vártak a visszatérésére. Ez tavaly október 23-án meg is történt, viszont a várt sikerek elmaradtak. Hogy lehet-e miniszterelnök még Bajnaiból? Ha ismét visszavonul, és ismét visszatér egy kedvezőbb pillanatban, akkor talán igen – de 2014-ben? Nem valószínű.

Visszavonulás ideje: 2 év

Legmagasabb posztja: miniszterelnök

Visszatérhet egykori posztjára? Talán – de nem 2014-ben

Visszatérés meglepetés-faktora: 1/5 – mindenki számított rá

 

Kuncze Gábor

Az SZDSZ volt elnöke már többször visszavonult a pártelnökségtől, de pályája csúcsa mégis a belügyminiszterség volt 1994 és 1998 között – az akkor még 25%-os SZDSZ vezetőjeként. 2008-ban (vagy 2009-ben? mindenki másképp emlékszik) bejelentett visszavonulását sokan komolyan is vették, az akkor már haldokló SZDSZ-en ő se segíthetett volna (http://hirszerzo.hu/hirek/2008/4/23/64034_kuncze_2010ben_vegleg_visszavonul). 2010-ig még országgyűlési képviselő maradt, de utána pár évig tényleg nélkülöznünk kellett fanyar humorát (kivéve a Klubrádió hallgatóinak).

A Klubrádiós munkájának már vége, de az inkább volt egy nyugdíjas politikus jutalomjátéka, mint egy valódi közéleti szerepvállalás. Néhányan csak taktikus lépésnek tekintették a visszavonulását, és esetleges 2010-es köztársasági elnök-jelöltként emlegették, ezt senki se gondolhatta komolyan. A láthatóan megöregedett veterán politikus idén október 23-án a semmiből került a színpadra a Műegyetem előtt. Már korábban is itt-ott megjelent DK-közeli rendezvényeken, és valami Szabadelvű Polgári Egyesületet is vezetett, de azok nem kavartak nagy port. Bár sokan örülhetnek a visszatérésének, a nagy visszatérésnek nem lehet nagy eredménye, nem túl valószínű, hogy egyáltalán országgyűlési képviselő-jelölt lehetne – túl nagy a tülekedés most a baloldalon.

Visszavonulás ideje: 3-5 év

Legmagasabb posztja: belügyminiszter, SZDSZ-elnök

Visszatérhet egykori posztjára? nem valószínű

Visszatérés meglepetés-faktora: 3/5 – kicsit meglepő volt, de benne volt a pakliban

 

Fodor Gábor

Ha már SZDSZ, akkor legyen Fodor Gábor a következő! A Fideszből már ezer éve kilépett politikus is volt pártelnöke az SZDSZ-nek, de csak mire az már a csőd szélére került, Kóka Jánossal vívott pártharcára pedig mindenki emlékszik. Volt miniszter is a különböző baloldali kormányok alatt, de nem vitt nagy jelentőségű tárcákat. 2009-ben vonult vissza (http://www.dunatv.hu/itthon/fodor_visszavonul_orszaggyulesbol.html), és ő volt Boross Péter mellett az egyetlen, aki lemondott a parlamenti mandátumáról. Mert ahhoz különben mindenki a sírig (vagy a bírósági eljárás befejezéséig) ragaszkodik.

Ő sem bírta sokáig: már 2011-ben emlegette a liberális politika fontosságát az ATV-ben, de csak idén januárban alapította meg a rendkívül fantáziadús elnevezésű „Liberálisok” pártját. A párt lényegében egyetlen ismert arcaként nem vették be az MSZP-Együtt szövetségbe, és Gyurcsány se kért belőle. Ennek ellenére nem biztos, hogy hoppon marad, mert azon kevesek közé tartozik a baloldalon, akiknek nem fűződik a nevéhez egy komolyabb botrány. De lehet-e még miniszter? Nem valószínű, bár a politikában bármi megtörténhet.

Visszavonulás ideje: 4 év

Legmagasabb posztja: környezetvédelmi miniszter, SZDSZ-elnök

Visszatérhet egykori posztjára? nem valószínű

Visszatérés meglepetés-faktora: 4/5 – bevallom, nem számítottam rá, de az igazi nagy durranás csak Medgyessy vagy Németh Miklós lenne

 

Hamarosan jön a folytatás olyan izgalmakkal, mint Schmuck Andor és Baja Feri, de a jobboldalon is találunk majd pár szereplőt! 
 

Címkék: MSZP Közélet Belföld Baloldal Politikus

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyszek.blog.hu/api/trackback/id/tr145641818

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.11.22. 14:52:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conchobar 2013.11.22. 12:04:00

Nagyon érdekes arra is kitérni, hogy mi vezérli, mi motiválja ezeket a visszatérőket. A kifelé kapaszkodás az elfeledettség homályából? A politikán kívül nem értenek máshoz? Azt hiszik, hogy most jött el az ő idejük?

DR. Lombrázó 2013.11.22. 12:39:44

HATALOM+ PÉNZ esetleg fordítva..

laci_52 2013.11.22. 13:05:05

Egyikük sem hiányzott, miután visszavonult és nem is szeretném, ha bármelyikük sikeresen visszatérne.

Rossz politikus mindegyik, örüljenek, hogy annak idején jól megszedték magukat és menjenek horgászni, vadászni, síelni, vitorlázni vagy tegyék azt, ami éppen a hobbyjuk. A pénzük megvan hozzá.

von Putri 2013.11.22. 13:17:06

Bajnain kívül ezeknek nem volt esélyük a sikeres választási megmérettetésre, annyira hozzákapcsolódik a nevük a rossz emlékű múlthoz

Bajnainak megvolt az alkalma kedvező pozícióból indítani a visszatérést, de ezt ő maga rontotta - rontja - el a sorozatos fiaskóival, a vállalhatatlan szerepléseivel. Végül ugyanolyan szűk messiásváró csoport marad majd körülötte mint a haverje, Gyurcsány körül, azzal a különbséggel, hogy a csodatévő színpadias szerepére Gyurcsány sokkal alkalmasabb

Szociknak vége 2013.11.22. 14:44:50

Meglepetés faktora annak lesz, ha közülük bárki megugorja a parlamenti küszöböt...

toportyánzsóti 2013.11.24. 08:42:07

Magyarország halála a jelekből olvasó pocakos dolomitbányász aki elhatárolódik a valóságtól.Bajnai szakember nem hordószonok,a fityusz csak álmodozik arról az állapotról amit Bajnaitól kapott,csak költi a pénzt amit rájuk hagyott a gyurcsánybajnai.Külső adósságot csereberél belső adósságra a sok nagyot álmodó pávatáncos számolni sem tudó!

toportyánzsóti 2013.11.24. 08:43:37

@Brúsz Pringstein: Uzsorás cigóvajdára csak a fityusznak van gusztusa és közpénzből lopott 100 milliárdjai.
süti beállítások módosítása