Biztos, hogy ez a helyes irány?

 2013.10.19. 12:47


justcia240.jpgAz ároktői sorozatgyilkosok szökése kapcsán felmerült, hogy eltörölnék az előzetes letartóztatás idejének felső határát. Kétségtelen, hogy jogos a felháborodás, hiszen ilyen veszélyes bűnelkövetők azért kerülhettek házi őrizetbe, mert a bíróság képtelen volt négy év alatt egy elsőfokú ítéletet meghozni.

Erre lépve a kormány szigorításokat készül bevezetni a bírósági ügyek tárgyalásának felgyorsítása érdekében. Ugyanakkor súlyos problémákat vet fel az az elem, hogy eltörölnék az előzetes letartóztatás idejének felső határát, amivel elméletben lehetségessé válik, hogy bárkit hosszú időre kivonjanak a társadalomból anélkül, hogy elítélnék.

Egy demokratikus társadalomban mindenkinek joga van a bírósági tárgyaláshoz, és senkit sem lehet bezárni, akit nem ítéltek el törvényes úton. Ahelyett, hogy a kormány ilyen törvényeket hoz, inkább azt kéne kivizsgálnia, hogy hazánkban miért olyan fájdalmasan lassúak a bírósági tárgyalások (akár büntetőjogi, akár polgári peres ügyekben).

Ebben az ügyben pedig mindenképpen meg kéne vizsgálni az eljáró személyek felelősségét is, hiszen itt a társadalomra különösen veszélyes emberekről van szó.


börtön_20070709szegedics14.jpg

A Szegedi Fegyház és Börtön (A szegedi "Csillagbörtön")

Címkék: Fidesz Kormány Belföld Itthon

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyszek.blog.hu/api/trackback/id/tr655584931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása