Az unortodoxia természetrajza

 2013.10.08. 08:10

Matolcsy György gazdaságpolitikáját gyakran szokás unortodoxnak nevezni. A volt Nemzetgazdasági Miniszter illette ezzel a jelzővel intézkedéseit, majd ez később szállóigévé vált. Kevesen tudják, hogy a helyes kifejezés a heterodox, mely a közgazdaságtanban a mainstreamtől eltérő, nem megszokott eszközök alkalmazását jelenti elsősorban. A közgazdaságtanban, gazdaságfilozófiában nincs olyan nézet, mely minden korban, minden válság esetén bevethető és hatékony. Adott korban, adott problémákra kínálnak megoldást az egyes irányzatok, de általában elmondható, hogy időszakonként kialakulhat egy-egy uralkodó szemlélet. Ami ettől a szemlélettől radikálisan eltér, azt általában a szakma egy része megbélyegzi, unortodox vagy heterodox jelzővel illeti. Pedig a gazdaságtörténetben számos példát találunk arra, hogy egy adott időben unortodox intézkedés vált később a közgazdaságtan fő áramává, uralkodó nézetévé.

ezisma.jpg

Az 1929-es világválság túltermelési válság volt.  A válságot végül Keynes akkor unortodox (heterodox) módszereivel sikerült leküzdeni. Az állami szerepvállalás hangsúlyozása akkor szokatlannak számított, mégis a sikeres válságkezelést követően, meghatározóvá vált egészen a 73-as olajválságig. Az olaj árának megugrása akkor a Milton Friedman nevével fémjelzett neoliberális gazdaságpolitikát hozta magával, mely az állami szabályozást és egyáltalán az állam szerepvállalás csökkentését jelentette. Ez a nézet máig a közgazdasági gondolkodás főáramát alkotja, melyhez képest viszonyítunk minden új nézetet. A 2008-as válság után pedig mindenki, aki korábban az államot a legrosszabb tulajdonosnak nevezte és az állami beavatkozást kárhoztatta, megkövetelte, hogy az állam avatkozzon be és kínáljon megoldást felmerült problémákra. Jöttek is a kormányzati intézkedések melyek számos bankot a tőkésítettek fel, és piaci szereplőket vagy éppen munkahelyeket mentettek meg.

Változnak tehát a trendek. A célhoz, legyen az növekedés, vagy az államháztartási hiány csökkentése nem csak egyféleképpen lehet eljutni. Matolcsy György módszerei nem azért rosszak, vagy jók mert unortodox avagy sem. A korábbi Nemzetgazdasági Miniszter intézkedéseit, nem ideológiai szempontból a main streamhez viszonyítva, hanem a célok és az elért eredmények tükrében vizsgálni.

Címkék: Kormány Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyszek.blog.hu/api/trackback/id/tr335552067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Knorr 2013.10.08. 22:48:57

gratulálok, 3 bekezdésben nem sikerült egy gondolatot sem leírni matolcsy gazdasági ámokfutásáról. mi értelme ennek a posztnak ?

Link elek 2013.10.08. 23:21:45

Még több fényevést!

Ramway 2013.10.08. 23:22:56

@Knorr: Ez a bejegyzés pusztán arra szolgált hogy bemutassam: attól hogy valami nem a közgazdaságtan "main stream" vonalába tartozik még lehet jó. Persze túl unortodoxnak vagy heterodoxnak sem lehet lenni. Erről fog szólni többek között a következő Matolcsyról szóló posztom, melyben részletesen kibontom intézkedéseinek hatásait.

kapusedző 2013.10.08. 23:28:51

Meglehetősen sok, Matolcsynál nemzetközileg magasabban jegyzett közgazdászok is értetlenül állnak az intézkedései előtt. Kíváncsian várom, hogy bontod ki. A Matolcsyt...

talicskás munkásember 2013.10.09. 00:01:34

Ez itt egy heterodox posztra sikeredett. Jó példa.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.10.09. 06:30:34

Foglalkozz inkább a baloldali demokratikus erőkkel, akik beazonosíthatatlan karhatalmistákat uszítottak több tízezer tüntetőre.

Sok sikert a szemkilővőkkel tervezett közös ünneplésthez a baloldali diktatúra 1956-os és 2006-os évfordulójának méltó emléket állítva.

Vicca Verza (törölt) 2013.10.09. 07:21:48

Hát, ha azt eredménynek nevezzük, hogy megszünt a tőke beáramlása, nincsenek beruházások, és minden bizalom eltünt a gazdasági szereplőkből az állam felé, főbb mutatóink pedig a legrosszabbak Európában akkor hajrá unortodoxia,

Igen, lehet új módszerekkel is próbálkozni, de a közgázt elég nehezen lehet megerőszakolni. Az Àllamnak legyen szabályozó szerepe, de látjuk, hogy hová vezet ha a főbb rendszereket kivesszük a piacról, a papír mindent elbìr, rövid távon,viszont egyszer ki kell fizetnie valakinek a számlát.

fermion 2013.10.09. 11:33:02

@Vicca Verza: unortodoxia a fedőneve a most mindent ellopunknak.....

lklac 2013.10.13. 14:50:03

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Te itt valamit nagyon orbitálisan félreértettél, és nem értetted meg a cikk lényegét, De ezen nem csodálkozom mert már a szövegkörnyezetedből látszik az IQ-d száma.
süti beállítások módosítása