A Heti Válasz cikke egy amerikai magyar templom megszüntetéséről ismét rávilágít az amerikai magyarság sorsára. Bár a Kárpát-medence magyarsága is súlyos mértékben fogy, a Kárpát-medencén kívüli magyarságé még drasztikusabban.

Antall József 15 millió magyar miniszterelnökének nevezte magát több, mint 20 éve. Akkor a 10 milliós anyaországi magyarság mellett további 3 milliót a Kárpát-medencén belül, a Kárpát-medencén kívül további 2 millió magyart tartottak számon – ebből a 2 millióból pedig a legnagyobb létszámban az Amerikai Egyesült Államokban.
Az Egyesült Államok 2009-es statisztikai adatai szerint másfél millióan tekinthetőek magyar származásúnak. Azonban, ebből mindössze 90 ezren használják otthon, családi körben a magyar nyelvet! Természetesen sokan vallják magukat még magukat magyarnak ezen a 90 ezren kívül, de az amerikaiakkal kötött vegyes házasságok miatt egyre kevesebben születnek magyar anyanyelvűnek.

A vajdasági, erdélyi, kárpátaljai magyarság, és főleg a csángók segítése nagy hangsúlyt kapott az utóbbi évtizedekben, ami rossz anyagi helyzetüknek volt köszönhető. Az amerikai magyarságnak nem anyagi szempontból, hanem szellemi szempontból rossz a helyzete – erre kevés figyelmet szenteltek a rendszerváltás óta. Ők voltak a nagylelkű, gazdag támogatói a magyar pártoknak, szervezeteknek, pártelnökök látogatták őket – egyszerű pénzforrásokká váltak. Eközben senki sem törődött azzal, hogy ápolják-e anyanyelvünket, kultúránkat. Elfelejtkeztek a legfontosabbról: a nemzetek összetartó ereje nem anyagi, hanem szellemi javaknak köszönhető.

1990 után az 1945-ös és 1956-os emigránsok közül kevesen jöttek haza. Ez a vegyes házasságok miatt részben érthető is, de volt ennek egy sokkal nagyobb, és szerintem a közvéleményben nem tudatosított oka is. Látták, hogy mi történik Magyarországon. Taxisblokád, médiaháború, különböző „csomagok”, hírek mindenféle szélsőséges szervezetekről. Kevesen vállalták azt a kockázatot, hogy egy nyugtalan hazába térjenek vissza, ahol elmaradt a rendszerváltás konszolidálása. Pedig talán rájuk lett volna a legnagyobb szükség: az itteni viszonyokhoz képest nagy vagyonukkal és a kapitalizmus gyakorlati működésével kapcsolatos jártasságukkal hasznos és sikeres vállalkozásokba foghattak volna, és a privatizáció során több vállalatot ők vásárolhattak volna meg. Mennyivel másképp alakult volna az elmúlt 20 év története, ha néhány ipari nagyvállalatot nem azoknak a szétverésében érdekelt külföldi befektetők, hanem visszatért hazánkfiai szerezték volna meg!

Az amerikai magyarság létszáma, hite, magyarság-tudata drasztikus mértékben fogy. Kulturális hetek szervezésénél sokkal többre van szükség. Ha nem cselekszünk, a 20 éve még másfél milliósnak mondott amerikai magyarságból néhány évtized múlva csak pár tízezer magyar marad. Félig magyarnak vallhatja magát most az, akinek anyja vagy apja magyar, de akinek csak egy nagyszülője vagy dédszülője az – ő már sokkal kevésbé. Ha a másfél millióból csak pár tízezer magyar marad meg, ez sokkal drámaibb, mint az egyébként szintén szomorú Kárpát-medence szórvány magyarság sorsa. Az utolsó utáni órában vagyunk.

Címkék: Közélet Nemzetpolitika Határok Nélkül

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyszek.blog.hu/api/trackback/id/tr95463976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2013.08.25. 21:13:06

A posztoló komolyan gondolja, hogy akinek sok pénze van, az nem józan kalkulációk után, hanem az érzelmeitől vezetve fektet be valahol?

Hiszen valószínűleg pontosan azért van sok pénze, mert nem az érzelmeire, hanem a józan eszére hallgat.

Mária 2013.08.25. 21:20:46

"Félig magyarnak vallhatja magát most az, akinek anyja vagy apja magyar, de akinek csak egy nagyszülője vagy dédszülője az – ő már sokkal kevésbé."

Tehát, akinek apja-anyja magyar, és mind a négy nagyszülője, valamint mind a nyolc dédszülője is magyar, az a posztoló szerint fajtatiszta magyar.

Aki viszont a pedigréjében nem "fajmagyar" géneket is hordoz, az csak egy keverék, aki nem kaphat képzeletbeli törzskönyvet a magyarságáról.

Ha jól értem, a posztoló fajelméleti kérdést kreálna a "magyarság" meghatározásából.

Eszénél van?

szuperkrumpli 2013.08.25. 21:26:47

Ilyen az élet! 20 év múlva meg az angliai, osztrák és németországi magyarok leszármazottjairól beszélhetünk akik a mostani rossz körülmények miatt dobbantottak! Még csak háború és forradalom se kellett hozzá!

LiberAll 2013.08.25. 21:33:33

@Mária: Bakker ennyire hülye vagy vagy csak nem tudsz gondolkozni?
Ha a nagyszülő magyar, a szülők meg már nem beszélik otthon a magyart az unoka egy kumma szót nem fog érteni a nagyszülőből, aztán a nagyi is elunja és angolul beszél a lurkóval, -1 magyar.. Ha a szülők is magyarok, vagy ragaszkodnak a magyar nyelvhez, akkor az unoka könnyeben tanul meg magyarul. Ennyi, semmi fajelmélet, meg Über mensch szarság. Szóval megkérdezem Kedves Mária magácska eszénél van ? Vagy csak a magyar szövegértés nem megy???

Ne érdekeljen! 2013.08.25. 21:33:49

Jó bulváros a cím... kipusztulás, te jó isten, küldjünk oda egy válogatott regiment biciklis huszárt de izibe, hogy végre felszabadulhassanak szegények.

Nem kipusztulnak, hanem integrálódnak. Ezzel valami nagy újdonságot árultam-e el?

csárli hárper 2013.08.25. 21:38:12

@szuperkrumpli:

"Még csak háború és forradalom se kellett hozzá!"

azért a fülkeforradalom alaposan rásegített...

charlesmorin 2013.08.25. 21:46:07

@Mária: a politika túlnyomó esetben érzelmeken alapul, ne úgy, mint a pénzszerzés!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 21:46:38

Abszurd az összevetés. Amerikában nincsenek kompakt magyar közösségek, nincs hol használni a nyelvet. Így ha a gyereket meg is tanítják a szülei magyarul, csak a szüleivel fogja tudni használni. Mindenképpen másodlagos lesz számára a magyar. S ő már nem is fogja átadni a nyelvet.

charlesmorin 2013.08.25. 21:49:24

@Mária: "Tehát, akinek apja-anyja magyar, és mind a négy nagyszülője, valamint mind a nyolc dédszülője is magyar, az a posztoló szerint fajtatiszta magyar."stb.stb.

Kedves Mária, nagyon élénk a fantáziája! Mutassa, hol mondtam én ilyet? Ott a feltételes mód a szövegben, hogy "vallHATja" magát. A XIX. századi asszimiláció során sok olyan magyar volt, akinek mindkét szülője sváb volt (pl. Rákosi Jenő). Rákosi Jenő igencsak megsértődne, ha valaki nem tartaná magyarnak. És olyan is van persze, hogy ha valakinek magyarok a szülei, és nem tartja magát magyarnak. Nem is kevés.

charlesmorin 2013.08.25. 21:51:03

@Ne érdekeljen!: Persze, ez nyilvánvaló. Csak szerintem, mint ahogy a cikkben is írtam, sokkal jobb lett volna, ha ezek a magyarok hazajönnek a rendszerváltás után. A cikk figyelemfelkeltő céllal született (ezért a "bulváros" cím), hogy ideje lenne tenni valamit.

charlesmorin 2013.08.25. 21:51:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Amerikában nincsenek kompakt magyar közösségek, nincs hol használni a nyelvet"

A Heti Válasz belinkelt cikke épp egy ilyen kompakt magyar közösségről szól.

lavór 2013.08.25. 21:55:51

A gond orvosolható. Szabad bevándorlást kell biztosítani a magyaroknak. Szinte azonnal több százezres tömeg indul útnak. A Sólyom közvetlen járatot is indíthat, közel 2 millió ember tuti megvenné a csak oda jegyet.

Jaffar 2013.08.25. 21:56:29

Nem unjátok még ezt az állandó jajveszékelést, rinyálást? Az én fiam is osztrák állampolgárnak született, mégis magyarul beszélünk hozzá. Ennek a magyarkodásnak rettentő sok értelme van, pláne az EU-ban.

Mária 2013.08.25. 21:58:22

@LiberAll:

Fogd vissza magad!

A posztoló azt írta, hogy "Félig magyarnak vallhatja magát most az, akinek anyja vagy apja magyar, de akinek csak egy nagyszülője vagy dédszülője az – ő már sokkal kevésbé."

Ez baromság.

És te is hülyeséget beszélsz, hiszen a posztoló NEM a nyelvtudáshoz, NEM az érzelmekhez, NEM is tudatos döntéshez, választáshoz, hanem a genetikai állományához kötné, hogy ki vallhatja és ki nem vallhatja magát magyarnak.

Mondjuk, ha állampolgárságot kérsz valahol, azt azért megkérdezik, hogy a felmenőid között voltak-e a célország állampolgárságával rendelkezők, de ezt a full baromságot, hogy a genetikához kötnék, *mennyire* érezhetsz közösséget az adott nációval, ezt még sehol nem hallottam.

charlesmorin 2013.08.25. 21:59:03

@Jaffar: Nem magyarkodok. És attól még, mert az EU-ban vagyunk, az nem azt jelenti, hogy ne legyen nemzetpolitikánk! Sőt! Ki kellene használni az ebből fakadó lehetőségeket!

charlesmorin 2013.08.25. 22:00:21

@Mária: "hiszen a posztoló NEM a nyelvtudáshoz, NEM az érzelmekhez, NEM is tudatos döntéshez, választáshoz, hanem a genetikai állományához kötné, hogy ki vallhatja és ki nem vallhatja magát magyarnak."

Hadd ismételjem meg magam, kedves Mária: nem tudom ezt az állítást honnan szedi!!!

Mária 2013.08.25. 22:04:07

@charlesmorin:

A romungrók magyarnak vallhatják magukat?

Mária 2013.08.25. 22:11:55

"Az amerikai magyarság létszáma, hite, magyarság-tudata drasztikus mértékben fogy. Kulturális hetek szervezésénél sokkal többre van szükség."

Adjunk nekik pénzt! Sokat!

A posztoló jobban tenné, ha az országon belüli magyarokért aggódna. Négy és fél millió határon inneni magyar él a létminimum alatt.

dansun 2013.08.25. 22:16:37

"Ha nem cselekszünk..."
"Az utolsó utáni órában vagyunk."
"...ideje lenne tenni valamit."

Aztán ki és mit? Nem lehet, hogy azért nem tesz senki semmit, mert ez ellen nem is lehet/kell tenni?

Vagy várjunk csak egy picit, az adófizetők pénzén utaztathatnánk pár fiatalt, mondjuk 47-et az USA-ba és Kanadába! Legyen a neve: Magyar Diaszpóra Tanács.

charlesmorin 2013.08.25. 22:21:12

@Mária: "A romungrók magyarnak vallhatják magukat? "

Nekem nincs jogom megmondani, hogy ki vallhatja magát magyarnak, és ki nem.

charlesmorin 2013.08.25. 22:21:57

@Mária: "Adjunk nekik pénzt! Sokat!"
A cikk elejében kifejtettem, hogy NEM PÉNZRE van szüksége az amerikai magyarságnak!

charlesmorin 2013.08.25. 22:22:55

@Mária: "A posztoló jobban tenné, ha az országon belüli magyarokért aggódna. Négy és fél millió határon inneni magyar él a létminimum alatt. "

Ne aggódjon, szerzőtársaimmal tisztában vagyunk ezzel! És attól még, mert más problémáról írunk, nem jelenti azt, hogy ezzel ne lennénk tisztában!

charlesmorin 2013.08.25. 22:25:03

@dansun: miért ne kellene ez ellen tenni? miért kellene abba beletörődni, hogy fogy a magyar? mutass nekem egy nemzetet, amely örül, ha fogy a lélekszáma!

dansun 2013.08.25. 22:36:03

@charlesmorin:
...érdekes, hogy a lehet/kell-ből csak az utóbbi érdemelt figyelmet. Az a kell-t azért tettem, oda, mert mi van ha a szülők döntenek úgy, hogy nem magyarnak nevelik fel a gyereküket? mint az az ismerőseimhez tartozó magyar-orosz házaspár, akik az USA-ban élnek, és csak angolul meg oroszul beszélnek a gyerekek, magyarul szinte egy kukkot se.

...a kérdésemre még mindig nem kaptam választ:
ki és mit tegyen? lehet ez ellen egyáltalán tenni valamit?

charlesmorin 2013.08.25. 22:47:24

@dansun: a szülők dönthetnek úgy, hogy nem nevelik magyarnak a gyereküket, ehhez megvan a joguk, ezt nem vitatom. ugyanakkor a felnövő gyereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy megismerje az őseit, származását, és felnőttként dönthet úgy, hogy megtanul magyarul stb.

és igazából itt jön a válasz a kérdésedre: szükség van az Európán kívüli magyarság számára létrehozni egy szervezetet, amely független az eddigiektől. a most meglévő szervezetek túlpolitizáltak, és ezért sokan nem csatlakoznak hozzájuk. ha a kormány, vagy magánszemélyek, esetleg civil szervezetek, egyházak létrehoznak egy új szervezetet, az sokat segíthetne. kiállítások, előadások szervezése mellett angol nyelvű kiadványokból ismerhetnék meg a magyarságot, a történelmet. jelenleg nagyon kevés, és nem túl érdekes, szakmai munkák léteznek a magyar történelemről angol(vagy bármilyen más) nyelven. ez lenne az első lépés. aztán lenne lehetőség a magyar nyelv tanulására. a Magyarországon végzett magyar, mint idegen nyelv tanárok egy éves ösztöndíjjal kimehetnének, és taníthatnák az érdeklődőket, nem túl magas áron. stb.stb., és még tengernyi ötlet.

a lényeg az, hogy nem feltétlenül szükséges ehhez a magyar állam támogatása. bárkik dönthetnek úgy, hogy létrehoznak egy ilyet, vagy újjáalakítanak egy korábbi szervezetet. az állam támogathatja őket kis pénzzel az elindulásnál, de biztos vagyok benne, hogy az amerikai érdeklődők fenn tudnák tartani hosszú távon.

ez csak egy elképzelés, sok más lehetőség van. lehet vitatkozni, ez csak egy gondolatébresztő komment volt.

dansun 2013.08.25. 22:52:38

@charlesmorin:
....köszönöm, kielégítő választ kaptam!

...és igen, a meglévő szervezetek valóban nem működnek jól, lásd az idén nevetség tárgyává tett Magyar Diaszpóra Tanácsot.

Link elek 2013.08.25. 22:56:06

Az akinek az egyik dédkszuleje ír az amerikaban mar irnek tartja magat.
A magyarsag ennel sokkal gyengebb.

---
egyebkent egy kibaszott naiv poszt: ha masok mast csinaltak volna, akkor hujde jo lett volna nekunk

---
NEKED kellet volna mast csinalnod az elmult 20 evben, es akkor jobb lenne neked.

charlesmorin 2013.08.25. 22:57:51

@dansun: én úgy gondolom, hogy ez a blog azért jött létre, hogy gondolkodjunk közösen konstruktívan azért, hogy változtassunk! szükség van új ötletekre, elképzelésekre, hogy előrelépjünk! :)

charlesmorin 2013.08.25. 23:00:35

@Link elek: én nem éltem akkor, mikor Szűrös Mátyás kikiáltotta a köztársaságot, ezért nem tudtam formálni az elmúlt 20 évet. de biztos lehetsz abban, hogy a következő 20 évet fogom!

hadd kérdezzek vissza: és te mit tettél?

jet set 2013.08.25. 23:03:10

"Mennyivel másképp alakult volna az elmúlt 20 év története, ha néhány ipari nagyvállalatot nem azoknak a szétverésében érdekelt külföldi befektetők, hanem visszatért hazánkfiai szerezték volna meg!"

Na ez nettó baromság. Nem a gonosz külföldi multik verték szét a nagyvállalatokat, hanem a privatizációs mutyiban odaférkőző oligarchák.

charlesmorin 2013.08.25. 23:06:44

@jet set: az tény, hogy a külföldi befektető azért tette tönkre talán a kabai cukorrépa-gyárat, hogy utána leszerelje a gyártósort, és a kinti gyárába szerelje fel!

CsaKaDuma 2013.08.25. 23:32:23

A nemzetek ideje lejárt, ideje lenne túllépni ezen. A nemzetiség mint olyan semmilyen értéket se képvisel, nem lesz tőle több kenyér és tej az asztalon. Cserébe viszont megnehezíti a kommunikációt és idióta ellentéteket szül olyan emberek között, akik nem is ismerik egymást.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.08.25. 23:58:27

Az, hogy nem nagyon jöttek vissza nyugati magyarok a libsibolsi kormányok műve. Pl. Wass Alberttől megtagadták a magyar állampolgárságot a gazemberek. A Spéter Erzsébetet is elűzték stb.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2013.08.26. 00:11:34

az un. "56-os magyarok"-nal buntetobb csurhe nincs. gyakorlatilag egy idobuborekban elnek, es egy nyilas-fasiszta magyarorszagrol abrandoznak, ahonnan el kellett menekulniuk a szamonkeres elol. rengeteg bunozo, naci, fasiszta es egyeb zuros, beteglelku nyomorek.

ezek soha ne jojjenek haza! nem is jonnek, mert megszoktak a joletet... a hazaarulo takonygerincu nyomoruktakl igy a legjobb mindenkinek!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.08.26. 00:31:34

@Mária: Értelmezek, jó? (Úgy is, mint amerikás magyar ;))
A "vallhatja" szóban az a -hat/-het, az nem csupán a "can" lehet, hanem a "may" is. A poszt szerzője teljesen világosan az utóbbira gondolt. Parafrázis: VALÓSZíNŰNEK TARTHATJUK, HOGY FÉLIG MAGYARNAK FOGJA VALLANI MAGÁT az, akinek egyik szülője magyar, de akinek csak egy nagyszülője, dédszülője volt magyar, az már jó eséllyel nem fogja semmilyen közvéleménykutatáson, népszámláláson, felmérésen stb. listázni a magyart mint megőrzendő kulturális identitása egy részét.

Így már világos?

(És a poszt szerzőjének ebben tökre igaza van.)
(Az írek az egy teljesen más eset. Az amerikai katolikus egyházat nagyrészt ők alapították, aki családtörténetileg amerikai és katolikus, az valahol valamikor valamilyen formában ír lesz, és naná, hogy ez így együtt már megőrződik az identitás részeként, ráadásul nem kell hozzá nyelvet tanulni. Akinek egyik dédszülője magyar volt, az nem is feltétlenül tud erről. Az 56-osok közül pedig sokan szándékosan nem tanították meg a gyerekeiket magyarul, rettegve attól, hogy milyen idők jöhetnek még, azaz bebiztosítva a gyerekeiket, hogy garantáltan ne értsenek az otthon magyarul elhangzott politikai szólamokból és beszélgetésekből semmit, és soha ne történhessen meg az, hogy valami vallatáson ellenük fordulhat a saját nyelvtudásuk. Utólag nézve ez abszurd, a hatvanas évek közepén-végén még marhára nem volt az.)

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2013.08.26. 05:13:34

@Felicitasz: ugyanezen abszurd okokbol tortenhetett meg az is, hogy a jelenkori magyar nyilaspart, a jobbik vezetoje zsidosaga miatt lemondasra kenyszerult, mert az auschwitzot megjart nagymama ugy tartotta helyesnek, ha ezt az informaciot nem erolteti a rasszista, fasiszta magyarorszagon. rengeteg zsido el magyarorszagon, aki nem tudja, vagy nem akarja tudomasul venni a szarmazasat. persze nem azert, mert a magyar egy bigott, kirekeszto, gyulolkodo fasiszta geci nepseg, hanem mert szegyenlos.

Rich.mond 2013.08.26. 05:27:10

Érdekes írás, de a kommentelők nagy részének szemlátomást teljesen lényegtelen a tartalom.
Hm, sajnos ez egy természetes folyamat.No meg úgymond (ezért bocsássanak meg nekem) kevés a gyakorlati haszna a magyar nyelvtudásnak egy USA-ban született számára.
Egyébként nemrégiben hallottam, hogy csehekből is elvileg 1 millió (!!!) él az USA-ban. Az identitásuk nekik is kb kimerül egy texasi kalácsfesztiválban.
A lengyelek ebben kivételt képeznek, de ők ugye jóval többen vannak - és a harmadik genrációs lengyelek közül sokan visszatérnek pl. Varsóba/Krakkóba nyári egyetemre. Talán ez a megoldás nálunk is működne. Talán.

lüke 2013.08.26. 05:28:12

hüha, mi van itt!
Amerika messze van:
az 56-sok még csak csak gyakorolták a nyelvet, ma csak az erdélyi magyarság, ök hagyomány tisztelök

Rich.mond 2013.08.26. 05:29:50

@CsaKaDuma: Vagy éppen barátságot szül (lásd magyar-lengyel, szerb-orosz-görög), miegyéb.
És a közösségformáló ereje sem utolsó.
Az USA-ban és a manapság igen komoly kivándorló célpont Angliában pl a nemzettudat egész jól megvan.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.26. 05:48:26

"az amerikaiakkal kötött vegyes házasságok miatt egyre kevesebben születnek magyar anyanyelvűnek"

Senki sem születik semmilyen anyanyelvűnek: bármilyen (átlagosan egészséges) gyermek megtanul bármilyen nyelvet elsőként ("anyanyelvként"). Ha egy ausztrál benszülött csecsemő Japánban nő fel, akkor a japán lesz az "anyanyelve".

apanna 2013.08.26. 06:04:55

@Mária: Majd te írsz arról is. Lehet, már meg is tetted.

apanna 2013.08.26. 06:05:53

Megfigyelhető, hogy a hazánkból elvándorolt polgár, fél év múlva már szinte töri a magyart..(tisztelet a kivételnek)

sparklie (törölt) 2013.08.26. 06:07:50

Mondjuk azt nem ertem, hogy a magyarorszagi magyaroknak mi a fasz koze van a kulfoldon letelepedett, ott elo, csaladot alapito, ott beilleszkedo, allampolgarsagot szerzo, gyerekeiket is asszimilaciora osztonzo ex-magyarokhoz.
Mert ok ugy dontottek, hogy a gyerek ne tanuljon meg magyarul, akkor el kellene fogadni ezt. Van valami oka, amiert igy dontenek, vagy egyszeruen nem is eroltetik.
Penzuk van, ezert mentek kulfoldre, tanithatnak magyarul a gyereket, de megsem teszik. Ez egy teljesen szabad dontes. A magyar nyelv nem biztos, hogy mindenutt hasznos. Akkor meg minek? USA-ban inkabb spanyolul kell tanitani a magyar gyereket is.
Novelik az amerikaiak szamat, ennyi.

El kellene erni, hogy Magyarorszag olyan hely legyen, ahova ozonlenek asszimilalodni a kulfoldiek. Sokaig ez is ment: romanok, szlovakok, szerbek nemet ajkuak mind asszimilalodtak, felvettek a magyar nyelvet. Ha akkor nem volt sirankozas, akkor most se legyen.

@CsaKaDuma: A nemzetek koszonik szepen, jol vannak, csak vannak olyan nemzetek, amelyek olyan gazdasagi kornyezetben vannak, ami nem teszi oket vonzova. Kozben mas nemzetek meg novekszenek. Asszimilalnak sok bevandorlot.
Mellesleg a nemzet definicioja sem egyseges: az amerikai egy politikai nemzet. Aki a csillagos-savos lobogot imadja es allampolgar, az amerikai. Ennyi. Fuggetlenul a szarmazasatol.
Europaban meg az oseid szarmazasa hatarozza meg, hogy milyen nemzethez tartozol. Meg ha fel is veszel egy masik allampolgarsagot, akkor is azt nezik, hogy anyad-apad milyen nyelven beszelt, milyen vallasu volt es hol turta a foldet, igy aztan lehetsz esetlen nemzeti kisebbseg, vagy etnikum is magyar allampolgarkent.
Egy szerencsen focista is lehet francia, ha megkapja az allampolgarsagot.

A nemzetek, nacionalizmus valoban krealt dolgok, de az idejuk meg nem jart le. A versegi kapcsolatok, a kis kozossegek, csaladok pedig ennel is fontosabb es tartosabb kotelek. Amit egy felmagyar csalad eldont, hogy milyen nyelven fognak beszelni otthon, azt egy 10000 kilometerre levo nemzet nem fogja tudni felulbiralni.

-JzK- 2013.08.26. 06:28:14

@Mária:
A cigányok azok nem magyarok, hanem cigányok. Semmi közük a magyarsághoz, azon túl, hogy itt élnek (ami egy sima térbeli pozíció), és hogy az itteni állampolgárságot bírják (ami egy sima steril jogviszony). Az se számít, hogy átvették a nyelvünket, hiszen ez a diaszpóra zsidóságra is igaz, hogy átvették az országnak a nyelvét, ahol éltek, ettől még mindig külön nép maradt, és amint megalakult a saját országuk vissza is tértek eredeti nyelvükhöz, a héberhez.
Sem a lakhely, sem az állampolgárság, sem a nyelvtudás nem tesz még valakit egy adott nemzethez tartozóvá.

apanna 2013.08.26. 06:35:08

@sparklie: "Penzuk van, ezert mentek kulfoldre,"-visszamenően az összes rokonom a nyomor elől menekült, vagy a jobb élet reményében. Pénz kilátások nélkül.
A te rokonaid mind gazdagon vándoroltak ki? Ha ez igaz, itthon sem álltak szarul.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.26. 06:51:10

@-JzK-:

"Sem a lakhely, sem az állampolgárság, sem a nyelvtudás nem tesz még valakit egy adott nemzethez tartozóvá."

Mi tesz valakit "egy adott nemzethez tartozóvá"?

sparklie (törölt) 2013.08.26. 07:09:11

@apanna: penzuk van, ezert mentek oda... ezt ugy ertettem, hogy most mar van ott penzuk, mert penzt keresni mentek egy gazdagabb orszagba
magyarul: a penzert, penzt keresni mentek, tehat valoszinuleg mar jobban allnak, mint a hazaiak
ezert sem kellene oket kiktatni, hogy hogy legyenek nagymagyarok, mert valoszinuleg jobban ertik az eletet, gazdasagot, szakmat, mint akik otthon maradtak
nem hiszem, hogy arra van szukseguk, hogy 10000 kilometerrol valaki megmondja nekik, hogy milyen nyelven csajozzanak, veszekedjenek, neveljenek gyereket vagy akarmi

Rich.mond 2013.08.26. 07:22:27

@sparklie: Ezt szerintem senki sem várja el tőlük.Egyszerűen a magyarországi magyaroknak jó/hasznos az, ha minél többen beszélnek magyarul a határokon túl. Most hadd' ne soroljam, miért. Senki nem szól bele semmibe, egyszerűen csak érdekes a téma és érdemes rajta elgondolkozni, hogy a MÉG magyarul beszélőkben rejlő potenciált hogyan lehetne az ország javára fordítani, ill. második/harmadik generációs magyarokban feléleszteni az ország iránti érdeklődést.
Komolyan nem vagy képes felfogni? Néha olyan érzésem van, hogy nem-szélsőséges eszmék iránt rajongók és nem-megmondóemberek már nem is kommentelnek.

Void Bunkoid 2013.08.26. 07:33:26

Igazából nem kellene annyira sírnunk. Itthon még a saját nyelvünk a hivatalos anyanyelv, és mi vagyunk többségben.

Az Egyesült Királyság _fővárosában_(!) (ahol tízmillióan laknak, és ugye az angoloknak "otthon" van) ha bármilyen üzletbe betérsz, kb 90 százalék (!) az esélye annak, hogy aki téged kiszolgál, nemhogy nem angol, de normálisan angolul sem fog tudni beszélni.

Az USA déli-délnyugati államaiban is már sokkal többre mész a spanyollal, mint az angollal.

Na majd akkor legyen itten nemzethalálról sírás, amikor itthon, a mi településeinken nem tudsz magyarul kenyeret venni. Addig ja, fogyunk, de ez ellen nem lehet különösebben tenni, MINDEN úgynevezett fejlett ország társadalma fogy - amelyik nem, az azért, mert a keleteurópai/afrikai/ázsiai bevándorlók növelik a népességet.

Belőlük meg ide egyelőre nem kérek.

Nemzeti Dohányos 2013.08.26. 07:44:46

"Mennyivel másképp alakult volna az elmúlt 20 év története, ha néhány ipari nagyvállalatot nem azoknak a szétverésében érdekelt külföldi befektetők"

Na amíg ilyet képes leírni a zemberek nagy része, addig nem lesz itt semmiféle kapitalizmus..

Tájfájter 2013.08.26. 07:51:31

Én jelentkeznék arra, hogy egy csinos és gazdag (mint a cikk is írja vannak ilyen magyarok USA-ban) amerikai-magyar hölggyel megismerkedjek és zöld kártyával kimehessek USA-ba :)
Ha közös gyerek is lesz, akkor vállalom, hogy magyarul fogom tőle kikérdezni a Pitagorasz tételt. :)

kék madár 2013.08.26. 07:58:35

@Mária: te miert irsz mindig ilyen zoldsegeket, jo az anyag?

sparklie (törölt) 2013.08.26. 08:00:07

@Nemzeti Dohányos: na ez az, aki kulfoldon nott fel, tanulta meg az eletet, szocializalodott, az eleve egy olyan uram-batyam orszagban, mint Magyarorszag nem akar belevagni semmibe
foleg, ha az egesz vilag nyitva all elotte, akkor miert is erdekelne egy magyar ceg jovoje?
ami valoszinuleg penztemeto es uzemeltetese ele pont a magyarok gorditenenek akadalyokat

en kulfoldi egyetemen szerzett diplomammal eleg sok lehetoseget kaptam a vilag minden pontjan, Magyarorszagra csak rokonlatogatoba megyunk
nem hiszem, hogy aki meg fiatalabb koraban kerul kulfoldre, vagy eleve ott szuletik, az majd rajongva aldozza vagyonat, jovojet, boldogsagat a magyar gazdasag felviragoztatasaert, plane, hogy ez lehetetlen feladat

az amerikai irek is dontoen Saint Patrick's Day-kor apoljak a hagyomanyokat, amugy meg eleg nekik a sajat eletuk
mondjuk sokan mennek Irorszagba egyetemre... mert olcsobb vagy mert jo az egyetem
sok kulfoldi magyarrol hallottam, hogy a gyereke hazatert egyetemre, mert mondjuk az orvosi egyetem ingyen az eleg komoly erve, hogy ott vegezze a gyerek, ne pedig tandijat fizessen az US-ben
de hallottam olyat is, aki MBA kepzesre kuldte haza a fiat
persze az alacsonyabb koltsegek miatt elsosorban, nem hazaszeretetbol

a magyar ne egy kihalasra itelt nyelv, nem kellene aggodni a sorsaert
a tudomany minden teruleten hasznalhato, tobb, mint 10 millioan beszelik, nem lesz ebbol nemzethalal egyhamar

lehet az 56-osok gyerekeit haza csabitani, csak azt ertsetek meg, hogy elottuk az egesz vilag nyitva all mar, Magyarorszag csak egy pont a terkepen
a mentalitasuk amerikai, akkor is, ha meg beszelnek magyarul

sparklie (törölt) 2013.08.26. 08:03:35

@Tájfájter: ez forditott esetben nagyon szepen mukodik
rengeteg magyar no ment ferjhez az US-be viszonylag tehetos magyar szarmazasu ferfiakhoz
sajnos ez az ut csak es kizarolag nok szamara jarhato, hogy beleulnek a "keszbe", a ferfiaknak meg kell dolgozni mindenert :)
ma mar talan alabbhagyott ez, de 10-20 eve tomegesen jottek ki kulfoldre a magyar nok hazasodni

BKV reszelő 2013.08.26. 08:17:05

@LiberAll: Márgya ilyen szarkavaró izé...ne törődj vele.

kék madár 2013.08.26. 08:24:45

par amerikai magyar kozossegrol tudok. A vezerbika rendszerint egy akkora taho, hogy a latcso is elhomalyosodik ha 2 kilometerrol rakeresek. Emiatt a kozossegek is olyanok amilyenek.
Normalis rendezvenyek kellenenek nem ilyen beoltozos baromsagok matyo himzesbe meg turosbatyuzas. En nem jartam nepviseletben Budapesten soha, neptancot is csak a Ki Mit Tudban lattam. A magyar kulturat nem ilyen 56-os torzszaszlosok fogjak atadni, hanem a sajat generacionk.

Pan Modry 2013.08.26. 08:24:56

@sparklie:
Szerintem sem kell ezt a kitelepulosdit nagyon eroltetni.
En kulfoldon elek, a gyerekem fog beszelni magyarul, de nem akarom hogy Magyarorszagra jarjon iskolaba, egyszeruen szeretem a hazamat, de nem akarom hogy a mai Magyarorszagra jellemzo, de szamomra meglehetosen gusztustalan urambatyam mutyi mentalitasbol csak egy keveset is magaba szivjon.
En peldaul nem is tervezem azt hogy hazakoltozzem addig amig ki nem irtodik a magyarokbol ez a mutyimentalitas es a szervilis viselkedes az aktualis hatalom fele.

Mária 2013.08.26. 08:32:14

@-JzK-:

A népvándorlások idején a Kárpát-medencébe érkező törzsek pedig beolvadtak, és átvették a már itt élő népek kultúráját, szókincsének nagy részét, és genetikai állományuk is keveredett azokéval.

Miről is beszéltek? Mi az, ami a mai magyar kultúrában annyira eredeti, megkülönböztethetően magyar, hogy kongatni kell a vészharangot, ha az a 10+ millió ember, akivel legfeljebb egy világvárost lehetne megtölteni, ha egybeterelnénk őket, nem viszi tovább?

Nem akarok senkit se provokálni, se az érzelmeiben megbántani, de a túlzásba vitt, erőltetett magyaroskodás efféle ellenérzéseket és kérdéseket is generál.

kék madár 2013.08.26. 08:35:47

@charlesmorin: amig Magyarorszag a kulonbozo Gyurcsany es Orban fele balkani diktaturak miatt ennyire eges es szegyen, senkinek sem lesz kedve klubokat szervezni. A Megall az ido-s filmnezos nosztalgiaklubok pedig csak az elso generacionak szolnak, ebbol a gyerekeknek semmit nem lehet atadni

Nuuk 2013.08.26. 09:11:19

Nem tudom, ki van itt meglepve, az egész USA arról szól már évszázadok óta, hogy integrálják az innen-onnan oda érkező bevándorlókat, várható volt, hogy a 3. generációs magyarok már egy kukkot sem fognak tudni a nagyapáik nyelvén. No meg úgy őszintén: mire is használnák?

A jelentős mértékben eltérő körülmények miatt a jelenség nem is összevethető pl. az erdélyi vagy felvidéki magyarság sorsával.

borzimorzi 2013.08.26. 09:17:37

@Void Bunkoid: Az, hogy te kiből kérsz vagy kiből nem, az sajnos a mai polelit számára irreleváns. Pedig nagyon nem szabadna annak lennie! Sőt, nemcsak Magyarország, hanem Európa polelitje számára sem. Például alapvetőnek kellene lennie, hogy egy olyan országból/nemzetből, amelynek élő hagyományai közt előkelő helyen szerepel a terrorizmus, nem fogadunk bevándorlót. Egyet sem. Viszont szélesre tárjuk a kaput mindazok előtt, akik olyan nemzetből/országból származnak, amelynek hagyományai között legelőkelőbb helyen a szorgalom, a tanulás és a munka áll. Innentől kezdve a válogatott terrorszervezeteket felvonultató Afganisztánból, Pakisztánból stb. nem jön egy se, viszont Kínából annál inkább. Ez lenne a magyar nemzet és Európa érdeke. Nem pedig az a kulturális relativizmus (alias kulturális marxizmus), amelyik ma domináns módon meghatározza, hogy milyen módon folyhat e témában közbeszéd.

Visszatérve a témához. Nyilván nem lehet 10000 km-ről meghatározni, hogy egy félig magyar eredetű család milyen nyelven kommunikáljon otthon a gyerekével. Saját diszkrecionális döntésük. DE fel lehet és fel is kell hívni a figyelmüket arra, hogy a gyermekeiknek milyen előnyeik származhatnak a magyar nyelv ismeretéből!

Ilyenek:
1.) Anyagi természetűek. Amikor egy befektető Magyarországon vesz céget, akkor kell(het) neki olyan vezető, aki beszél magyarul. Nem lehet azt axiómának venni, hogy aki jó a szakmájában, az úgyis tud angolul, mert egyrészt nem biztos, hogy elég jól tud, másrészt meg, aki olyan jól tud, az maga is elment Magyarországról külföldre. Azok, akik kettős anyanyelvűek és abból az egyik egy kis nyelv, nagyon jól kereshetnek tolmácsként is, de még sikeresebbek lehetnek olyan (amerikai vagy más) diplomataként, akiről nem tudják, hogy (milyen szinten) ismeri az adott nyelvet. :-) (Lásd még Madeleine Albright esetét a prágai cseh-angol tolmáccsal.) De katonai téren is kamatoztatható, ha egy csoport katona olyan nyelven tud kommunikálni, amelyet az ellenség biztosan nem ért, így a kódolásra szánt idő megspórolható. Ilyenek voltak pl. az amcsi haditengerészet rádiósai a II. VH idején, akik valamelyik indián nyelvjárásban is képesek voltak kommunikálni, lévén indiánok. Plusz nagyon hasznos, ha a családtagoknak van egy saját, titkos nyelve, amelyet a körülállók zöme nem ért, meg egy saját, titkos kultúrája, amelybe nem egykönnyen hatolnak be kívülállók. Azok, akik kamaszokat nevelgetnek Angliában, tudják, miről beszélek. Nem mindegy ugyanis, hogy a gyerek megy a többi angol kölyökkel berúgni meg összefeküdni bárkivel péntek-szombat este, vagy van otthon egy saját morális és kulturális háttér, amelyikbe ez nem fér bele...

2.) A tudományos karrier elősegítésének nagyobb esélye
A rendkívül rugalmas matematikai készségek kifejlődésének is nagyobb esélye lehet jellemző azokra, akik a magyar nyelv struktúráját sajátítják el anyanyelvként. Ennél jobb magyarázatot nem találni a magyar származású Nobel-díjasok aránytalanul nagy számára. (Önmagában a sokukra jellemző zsidó származás még nem lenne elég, bár a zsidó tradícióknak megfelelő, a tudást és a tanulást fontos értékként kezelő neveltetés nagyon sokat számít.) És persze, a magyar nyelv ismerete nem garantálja, hogy a fejlődés valóban manifeszt módon jelen lesz, ahhoz megfelelő nevelés is kell. Tény, hogy a problémamegoldó képesség általános fejlődését elősegíti, ha valaki két nyelven is képes magát kifejezni, mert az ilyen ember legalább két, különböző paradigmában képes gondolkodni és a gondolatait kifejezni.

A nyelvi, kifejezési készség általános fejlődése kétnyelvű gyerekeknél szembeötlő. Sőt, még azoknál is, akik gyerekkorukban nem is tudnak arról, hogy valamelyik szülejük nyelvi-kulturális hátterének gazdagsága milyen módon befolyásolta az ő nyelvelsajátítási folyamataikat és gondolkodási repertorárjuk kialakulását. Van itt valaki, aki szereti Bill Mahert? Nos, ő lehetne az iskolapélda (en.wikipedia.org/wiki/Bill_Maher). Ahogy több lesz a kétnyelvű környezetben nevelkedő gyerekek száma, sokkal kutathatóbb lesz a téma nagy mintákon is. Ma még csak egyéni tapasztalataink és sejtéseink vannak az agy működésének kialakulásáról és az egyes részkészségek fejlődésének kölcsönhatásairól.

Ilyesmik.

Üdv:
b

JohnHenry 2013.08.26. 09:37:37

@poszt "a privatizáció során több vállalatot ők vásárolhattak volna meg"

LOL és megintcsak LOL :D

komolyan azt hiszed, hogy az "elitünk" átengedett volna bármi komolyat? itthon csak az olyan külhoni magyarra van szükség, aki fillérekért megvehető...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.08.26. 10:13:01

@Tájfájter: "Én jelentkeznék arra, hogy egy csinos és gazdag (mint a cikk is írja vannak ilyen magyarok USA-ban) amerikai-magyar hölggyel megismerkedjek és zöld kártyával kimehessek USA-ba :)"

en egy amcsi totcskaval ismerkedtem ossze
elotte meg jo velemenyem volt a keveredek szlovakokkal kapcsolatban, hogy micsoda csibehusokat lattam Pozsonyban az elkepeszto
de ez az USAs totocska olyan volt mint egy zsirsertes

na ha neked bejon a 120+ akkor regisztralj, tutti eleted vegeig rad fog ragadni :)))
ja es hozzatennem, ha mar a genetikat boncolgatja a poszt tolo, hogy a totocskak ~ magyarok, marmint genetikailag

Gera 2013.08.26. 10:17:56

Alig hiszem, hogy aki véglegesen külföldre költözik, az úgy megy ki, hogy akkor ő majd ott magyar lesz jól és a gyerekei is meg az unokái is. Aki egy picit is realista, annak világos, hogy ez esélytelen. Erdélyben vagy Szlovákiában ha az adott helyen a fél falu magyar, ott ez működhet hosszú távon, de ahol 99.9 százalék nem magyar, ott nem. Mondjuk, hogy kimegy egy magyar házaspár. A gyerek osztálytársai nem magyarok lesznek, a barátnője nem magyar lesz, a felesége sem, ők otthon már angolul beszélnek, az unokákat lehet, hogy hobbiból megtanítják magyarul, de ők már végképp alig fogják használni. A dédunokák már jó eséllyel nem tanulnak meg magyarul, mert minek? Ha egyedül megy ki valaki, akkor egy generációval gyorsabb az egész. Ez egy természetes folyamat és sehogy nem lehet megakadályozni.

jet set 2013.08.26. 10:31:51

@charlesmorin: Az EU adott támogatást, ha valaki leszereli a cukorgyárat.

Elijah_Baley 2013.08.26. 10:38:45

legyünk őszinték, magyarnak lenni csak magyarországon lehet.
elő kell segíteni a bevándorlást kis hazánkba.

GERI87 2013.08.26. 10:41:53

"Ha nem cselekszünk, a 20 éve még másfél milliósnak mondott amerikai magyarságból néhány évtized múlva csak pár tízezer magyar marad."

Ez mindenképpen bekövetkezik, ha próbálnak tenni ellene, ha nem.

Hogy is lenne, maradna valaki magyar tudatú és pláne magyar anyanyelvű idegen nyelvi és kulturális környezetben...úgy, hogy közben csak a szülei magyarok, beszélnek magyarul, mindenki más nem?
Sehogy.

Ehhez egy tömbben élő magyar nyelvi környezetre, nyelvi szigetekre lenne szükség. Ilyen pedig nincs Amerikában, de Nyugat-Európában sem.

Szamiz67 2013.08.26. 10:43:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez így nagyon általánosító, az én 56-os new-yorki rokonaim intenzív magyar társadalmi életet élnek és nemcsak (a kint született) gyerekeik beszélnek kiválóan magyarul és kapták meg nagy adagban a magyar irodalmat, történelmet, hanem az unokák is. Természetesen ez nagy önfegyelmet és tudatosságot feltételez, de náluk ez működik.

unionista (törölt) 2013.08.26. 10:59:37

az akadémia által rendszeresített egyszerűsített magyar nyelv kellene. amit a kárpát-medencében, vagy a világ bármely részén élő nem magyar anyanyelvűek is viszonylag könnyen elsajátíthatnak.

Hefe 2013.08.26. 11:06:01

a blogiro nem ismeri jol a magyar nyelvet, igy kar blogolnia.
Az amerikai magyarok nem "pusztulnak", hanem asszimilalodnak. Az meg teljesen termeszetes dolog, a vilagon mindenhol igy van, meg a Karpat-medenceben is.
A masodgeneracios magyarok egyebkent is nagyon gyengen beszelnek magyarul (altalaban), irni-olvasni meg egyaltalan nem tudnak. Ugyanigy van ez Amerikaban minden mas nacioval is.
Szoval: fel a fejjel amig van.

unionista (törölt) 2013.08.26. 11:09:19

@Void Bunkoid:
nyugat-magyarország jó eséllyel el fog németesedni. ha a jelenlegi birodalmi nemzetállam (ősnemzetből világnemzet) projekt csúfosan megbukik, akkor abból minimálisan következik az osztrák-magyar burgenland. és könnyen lehet, hogy a rábáig ér majd ausztria.

a felvidéken élő határon túliak többsége magyar nemzetiségű szlováknak vallja magát. a nagy-magyarság ott addig tartott, amíg szlovákia gazdaságilag fejletlenebb volt.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.08.26. 11:11:38

@Gera: hozzatennem, hogy meg ez sem teljesen allja meg a helyet
ahol a tobbsegi nemzet gazdagabb ott nagyobb esellyel szarnak bele a magyarkodasba

de meg a romanoknal is siman behazasodnak mashova ahol eppen a roman gazdagabb mert pl. volt spanyolban par evet
egyeduli esely az ottani magyarokat valahogy atcsabitani, hogy legalabb kozeptavon azok megmaradjanak
nemhogy az amcsi 3. generaciosokat tamogatni nepmuvelokkel az megaLOL

É2I 2013.08.26. 11:27:24

Azt a kérdést feltette már valaki, hogy miért kell magyarul tudnia annak, aki magyarnak vallja magát?
És fordítva, hogy az aki kiválóan beszél magyarul az nem Amerikainak?

lujo22 2013.08.26. 11:29:10

nem hiszem, h más nemzeteknél ne ez lenne, akiknek az ősei Amerikában telepedtek le.De uez a természetes asszimiláció játszódik le másutt is, és ehhez nem kell olyan messzire menni, elég a szomszédos országokban lévő magyarjaira gondolni. Megállíthatatlan folyamat, lehet búslakodni, de ez van. :-(

Elijah_Baley 2013.08.26. 11:30:24

@É2I: meg aki Magyarországon él és Magyarul beszél, az Magyar-e?
de rendesen, nem csak úgy, ímmel-ámmal...
járunk-e rendszeresen fonóba, táncházba, kézművessazkörre, sátrazunk-e a kiskunságban, iszunk-e elég kumiszt, simogatunk-e elég pumit?
ugyeugye...

Elijah_Baley 2013.08.26. 11:34:59

és akkor most könnyek közt, mindannyian énekeljük sorba a nemzeti kesergőt és profánt:
S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körűl,
Maroknyi székely porlik, mint a szikla
Népek harcától zajló tengeren.

lavór 2013.08.26. 11:59:18

@Zka:

Igen. Lehet, csak 1.700.000 lenne a kivándorlók száma. :)

Serio (törölt) 2013.08.26. 12:11:47

Hát igen. Ez már csak ilyen.

Amíg idegen erők foglalták el a hazát, addig lehetett reménykedni, volt motiváció a diaszpórában őrizni a magyarságot egy szebb, eljövendő kor reményében.

Ma nem másban, mint a magyarságban, a magyar szabadság reményében csalódott sok millió ember, külföldön és Magyarországon egyaránt.

Én pl. rohadtul örülnék, ha nem kéne azon drukkolnom hogy megkapom-e a zöldkártyát még mielőtt lejár az L-es vízumom. Csak ahhoz az kéne, hogy ne a "százéves pályaudvar" jusson mindig eszembe ha Magyarországra gondolok.

Íme:

1. Vannak idők, mikor menni kell,
Mikor feltűnik a ház falán a jel.
Nem volt már egészen fiatal,
És úgy érezte, majdnem belehal.
Mikor a sínek mellett állt egy hajnalon,
Azon a százéves pályaudvaron.

R. Elbúcsúzom, elbúcsúzom,
Ez a föld már nem az én otthonom.
Elbúcsúzom, elbúcsúzom,
De a szívemet örökre itt hagyom,
De a szívemet örökre itt hagyom.

2. Az utcákon a gyűlölet vonult,
S a láthatáron felizzott a múlt,
Érezte, hogy most már menni kell,
Mert mindig ugyanúgy kezdődik el.
S csak ott állt egy hajnalon,
Azon a százéves pályaudvaron.

R.

3. Nagy volt a zaj a pályaudvaron,
S mintha már ott állt volna rég,
Egy régi film, egy furcsa film,
S oly ismerősnek tűnt a kép.

Ha olyan fontos a magyarság továbbélése, akkor ezt kéne többet olvasgatni, nem a Szózatot. És tenni róla, de rohadt gyorsan, hogy ne legyen ennyire aktuális.

MCock 2013.08.26. 12:18:39

@Mária: A magyar ember és a magyar nyelv ugyanannak a rendszernek a két vetülete. Miszerint egy TÉNYLEGES közösségről (hálózatról) van szó, amely - szükségszerűen - egyazon anyanyelvben osztozik. Ez egy évezredek óta önmagát újratermelő rendszer (ld. történeti nyelvészet).
Ennek a genetikához, meg az identitáshisztihez semmi köze: Mindenkinek van ugye származása, különben nem létezne. Még azok is valakitől származnak, akikre "származásunk" igazolásaként hivatkozni kívánnánk. Jelzem, hogy a mai népek legfeljebb pár ezer évesek, az emberi faj (=őseink és mi magunk) meg kb. 200.000 éve létezik. És maga az ember is származik valahonnan, mégsem azzal egyenlő, ahonnan származik. Pl. nem hüllő, nem hal, nem is gerinctelen, hanem főemlős, azon belül ember. Én is azért vagyok magyar, mert ebben az anyanyelvi~társadalmi rendszerben nőttem fel. Akikre esetleg magyar ősként hivatkoznánk, ők is ettől voltak magyarok, erről lehet őket felismerni. Nem a vérükről, hahaha...

Egy Amerikában felnőtt, (amerikai) angol anyanyelvű ember nem magyar, még ha azt is állítja magáról. És magyar a "zsidó", a "cigány", stb. is.

És én teszek rá, hogy az amerikai magyarok fogynak.

Elijah_Baley 2013.08.26. 12:34:24

@Serio: te tettél egy nehéz döntést, de a gyereked egy sokkal szignifikánsabb kultúra részese a kezdetektől fogva és magyarország iránti nosztalgiát legfeljebb rajtad keresztül tanulhat, de tennie már nem kell semmit(felnő, aztán idejöhet körülnézni, rácsodálkozik, h itt minden apró, büdös, az emberek mogorvák, oszt visítva rohan haza, mert nem ehhez van szokva)
Ti emigránsok, idealizáltok valamit, ami igazából nem is létezik, csak a múltatok árnya, ez a bajotok :)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.08.26. 13:31:36

@G. A. úr NERben: Nem olyan fekete-fehér ez kéremszépen.
Vegyes házasságban nehezebb, nyilván, de ezt pl. én írtam, és a most már hatéves fiamról idén nyáron továbbra sem mondta meg senki idegen, se villamoson, se játszótéren, se kisboltban, hogy nem Magyarországon született és nevelkedik.
felicitasz.blog.hu/2010/10/04/kulfoldon_elunk_magyarul_beszelunk

É2I 2013.08.26. 13:31:51

@G. A. úr NERben: Nem hinném, hogy ezek a dolgok tennének magyarrá. Bár azt gondolom csak ironizáltál.

Elijah_Baley 2013.08.26. 14:14:09

@Felicitasz: na igen, de ti teszitek bonyolulttá, ha hagyátok a gyereket felnőni a természetes közegében, akkor rendes kanadai lenne, és nem cipelné a szülei örökségét magával :)

Elijah_Baley 2013.08.26. 14:19:56

oszt majd nagyobb lesz és nem ismeri az aktuális eseményeket, divatszavakat, vicceket, hiába beszél tökéletesen, a többek rögtön levágják, h nem helyi, hanem a holdról pottyant :)

Elijah_Baley 2013.08.26. 14:25:38

@É2I: aszittem, te is csak viccelsz.
ha nem, akkor bocs
sztem nem igazán lehet minden helyzetre érvényesen definiálni a magyarságot.
Ha valaki annak vallja magát, akkor az.
volt már pár példa az emberi történelemben amikor külső körülményekre hivatkozva definiálták az emberek hovatartozását, valahogy mindig elég nagy perpatvar alakult ki belőle...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.08.26. 17:59:16

@G. A. úr NERben: Egy frászt. A "többiek" nem évente egyszer beszélnek vele, amikor hazalátogatunk és lepottyan közéjük a holdról. Most ugyanazt a Geronimo Stiltont meg Ruminit olvassa, ugyanazt a Gryllust hallgatja. És később is mondják majd neki ugyanazok a "többiek", hogy mit olvasson, mit hallgasson, és mi számít trendinek.

A probléma az (lenne, lett volna), hogy ha hatévesen már rögtön mindjárt nem beszél magyarul, akkor később már nem lesznek "többiek", akik közé le lehet pottyanni a holdról.

Hidd el, nem olyan fekete-fehér ez.

Globetrotter2014 2013.08.27. 00:09:28

Alapjáan véve rosszul fogja fel a helyuetet a posztoló. Sajnálatos ez a hozzáállás...

2013.08.29. 12:28:21

"Mennyivel másképp alakult volna az elmúlt 20 év története, ha néhány ipari nagyvállalatot nem azoknak a szétverésében érdekelt külföldi befektetők, hanem visszatért hazánkfiai szerezték volna meg!"

Szeretnék már végre látni egy listát azokról az ipari nagyvállalatokról, melyeket külföldi befektetők vertek szét. Valaki esetleg tud ilyent?

2013.09.11. 19:37:52

A határon túli magyarok kérdése nagyon vicces reakciókat tud kiváltani néhány emberből. Érdekes módon valahányszor egy szomszéd országban jobban megy, elkezdik lenézni, lefitymálni a magyarországi magyarságot.

Ez történt a délvidéki magyarokkal a '70-es és '80-as években. Kivétel nélkül oda költöztek a vegyes házasságok, gyerekeik gyakran szerbesedtek el. Aztán jött a háború, és tömegesen jöttek Magyarországra, hozva ezt a pökhendi mentalitást, amitől falra lehet mászni.

A szlovákiai magyarok sokáig ártatlan szenteknek voltak beállítva, akiken segíteni kell. Akkor nemzettestvérek voltak. Most, hogy jobban megy a szekér, ők is egyre inkább szlovákosodnak el.

A romániai magyar a legrosszabb tud lenni. Sokan nagyon-nagyon arrogánsak közülük, és előszeretettel túlhangsúlyozzák a magyarországi magyarok számukra csökkent magyarságtudatát (holott a magyarságtudatukkal éppen nekik van bajuk). Ez a stílus az évekkel egyre erősödik, ahogy Románia lábra kap. Tíz-tizenöt év múlva, mikor Románia lényeges mértékben lehagyja majd Magyarországot, ez sokkal erősebb lesz.

A kárpátaljaiaknak, úgy tűnik, sosem lesz jobb. Nem is hallunk róluk soha. Csöndben olvadnak bele az ukránokba és a nyomorba.

Mindez persze nem mindenkire és nem egyformán igaz. Vannak barátaim mindegyik csoportból.

A nagy kérdés, amivel nem nézünk szembe, az az, hogy a nemzeti hovatartozás problémája az elégedetlen, szegény, elkeseredett ember gondja.

A boldog, jómódú, vidám ember egy jól működő államban egyre kevesebbet nemzetieskedik. Így hát beolvad.

Ezért nem tudok haragudni mindazokra a szlovákiai magyarokra sem, akik egy vegyes házasságban nem tanítják a gyereket magyarul. Minek? A szlovákból legalább meg lehet tanulni oroszul.

Számomra nem az a kérdés, hogy a határon túl élő magyaroknak milyen kulturális programot tudunk összeállítani. Erre sem erőforrásunk, sem képességünk nincs (a határon inneniek is rendkívül szegények szellemi-lelki javakban). A kérdés az, hogy Magyarországot hogyan lehet egy olyan hellyé varázsolni, ahová szívesen megy az ember, ahol szívesen éli a hétköznapokat, ahol szívesen dolgozik, ahol szívesen vállalkozik, ahol szívesen alkot, ahová szívesen jár nyaralni, ahol szívesen neveli a gyerekét, ahol a rendőr, a postás, tetszőleges hivatalnok bizalommal és megnyugvással tölti el.

És akkor a magyarság - mintegy magától - elkezd nőni.

Ennyi.
süti beállítások módosítása