Nagy szerencse, hogy az emberek többségének itthon fogalma sincs, mire is szolgál egy országban az Alkotmánybíróság. Ha ugyanis tudná, akkor azonnal azt követelné, hogy a mostanit gyorsan zárjuk be, mert drága mulatság fenntartani valamiféle látszatnak egy ilyen műintézményt.

Lényegében a brit és az amerikai modelltől eltekintve az európai Alkotmánybíróságokat valamilyen történelmi kataklizma hívta életre. Nyugaton a második világháború, keleten a Szovjet Birodalom felbomlása utáni rendszerváltások.  Volt a világháborúnak ugyanis egy mindent elsöprő tanulsága. A mindenkori törvényhozás többségi akaratát a szabadságjogok hatékony védelme érdekében korlátozni kell.  Nagyon sok embernek kellett meghalnia azért, hogy az emberiség egy szerencsésebb része talán örökre megtanulja ezt az igazságot. Ha valaki megérti ezt a gondolatot, akkor könnyen belátja, hogy értelmetlen egy olyan Alkotmánybíróság, amelyet a parlamenti többség olyan emberekkel rak tele, akik a parlamenti többség hívei, netalán tagjai. Szegény Stumpf Istvántól, vagy Balsai Istvántól - hogyha még az esetükben felmerült szakmai problémáktól eltekintünk is - nehéz lenne elvárni, hogy pont ők, elfogulatlanul legyenek képesek korlátozni a törvényhozás többségi akaratát. Annyi szép év után a Fidesz-ben, vagy annak holdudvarában. Kevés ez esetben a fülkeforradalomra hivatkozni, mert mindannyian fogunk megszégyenülni, ha majd egyszer egy tekintélyes európai intézmény ülteti az országot a szégyenpadra. Mint vélhetőleg történt volna a végkielégítések 98 százalékos különadójával, amelyet annak visszamenőleges hatálya miatt megsemmisített még a korábbi, egykori pártkatonákkal csak félig kibélelt Alkotmánybíróság. Nem kerülve a demagógia vádját a taláros testület éves költségvetésből sok iskolát és művelődési intézményt lehetne megmenteni a mostani bezárási hullámtól. Nem beszélve arról hány lélegeztető gépet tudnánk ebből a pénzből vásárolni. Vagy még egy ötletem van, a jövőben dolgozzanak ingyen az alkotmánybírók, akkor legalább hitelesebbek lesznek.

Címkék: Fidesz Magyarország Kormány Alkotmány Belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyszek.blog.hu/api/trackback/id/tr33036224

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amikor a zemberek csak számok 2011.07.05. 19:46:55

Volt egyszer egy ember (még szakálla sem volt, nem hogy kender) aki szeretett álmodozni. Hol kicsit, hol nagyot. De az álmai nem igazán jöttek be, olyannyira nem, hogy csúfos bukás lett a vége. Akkora, hogy 8 évig nem is találta a helyét (a munkahelyét...

Trackback: Tessék mondani ez már a demokrácia? 2011.07.04. 19:23:35

 Ez a konzultáció az előzőnél is nagyobb siker volt, 1.140 millió kérdőív érkezett vissza az állampolgároktól. Ebből is látszik, hogy sikeres az újfajta kormányzás, nem az emberek feje felett, hanem a véleményüket meghallgatva hoznak döntéseket - ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hátmármindennicknévfoglalt 2011.07.12. 20:58:56

Az AB esetében az a cuki, hogy mire mozdulhat be, ha az új alkotmány életbe lép.
AB elé ugyanis nem kerülhet magánszemély, társ. szerv stb. kezdeményezésére törvény. Küldhet oda a köztársasági elnök - akiről sokan nem hiszik, hogy gerincesen kiáll a törvényhozással szemben mondjuk demokratikus, vagy jogi megfontolások miatt. Küldhet továbbá 50 képviselő, ami azt jelenti, hogy vagy a fidesz frakció küldi az AB elé saját törvényét vizsgálandó - ezt éppoly nehezen valószínűsíthetjük, mint azt, hogy a maradék három frakció eszmei egységben vizsgáltat valamit a Balsaival megerősített AB-val.
Szóval: álságos Patyomkin - AB született, de talán drágább, mint amit a szinjáték megérdemel.
süti beállítások módosítása