1993. december 12-én késő délután hunyt el Dr. Antall József a Magyar Köztársaság első szabadon választott miniszterelnöke. 15 millió magyar miniszterelnöke. A 20. évfordulón többek között az alábbi néhány perces videóval emlékezik az MDF utódpártja a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség és annak pártalapítványa, az Antall József Alapítvány... 

 
Idézetek Antall Józsefről

Helmut Kohl, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja (Új Magyarország, 1993. december 14.) 

"Bátorsággal és áldozatkészséggel teljesítette magas hivatalának kötelességeit, egészen az utolsó pillanatig. Antall József halálával Európa kiemelkedő személyiséget vesztett el, Magyarország pedig egy elismert államférfit. Mi, németek olyan politikust gyászolunk, aki fáradhatatlanul harcolt a szabadságért, a demokráciáért, és különös érdemeket szerzett a magyar-német kapcsolatok kiépítésében. Személy szerint jó barátot vesztettem el."

Bill Clinton, az USA elnöke (Új Magyarország, 1993. dec. 14.)

"Antall József, a posztkommunista Magyarország első miniszterelnöke úgy marad meg emlékezetünkben, mint erős, ezekben a történelmi időkben a szabadság iránt feltétlenül elkötelezett vezető. Nemcsak igaz barátja volt az Egyesült Államoknak, hanem aktív partnerünk is nemzetközi erőfeszítéseinkben."

Margaret Thatcher, brit miniszterelnök (MTV: a Hét, 1993. december 19.)

"Meggyőződésem, hogy a történelem nagy emberek életműve. És Ő történelmi személyiség volt. Tartozunk azzal emlékének, hogy megoldjuk a még ránk váró feladatokat, és hogy Magyarország – amely mindig élen járt ebben a folyamatban – tovább mutassa az utat a zsarnokságból a szabad társadalom kiépítése felé."



Címkék: EU Demokrácia Haza Belföld Rendszerváltás Nemzetpolitika Antall Határok Nélkül CDU/CSU

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyszek.blog.hu/api/trackback/id/tr675687079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

párnalárva 2013.12.12. 12:58:45

Ő volt a miniszterelnök a rendszerváltáskor, tehát ő felelős azért ahogy az lezajlott. Az ő irányítása alatt lopták szét az országot. Nem kéne annyira ajnározni.

Lord Snow 2013.12.12. 13:13:46

Antall József letiltott interjúja érdekelne engem, amire az MTVA annyira szeretné felhívni a figyelmet azzal, hogy Antall József halálának 20. évfordulóján ismét letiltotta.

Nincs meg valakinek?

Mária 2013.12.12. 13:14:27

És kábé ugyanennyi idő múltán már senki nem is emlékezik, milyen érdemei voltak ennek az embernek, ha voltak ugyan egyáltalán.

Szerencsére a síremléke nagyobb lett, mint egy reneszánsz itáliai uralkodónak, hála a Makovecz-Melocco turbómagyarkodó párosnak, akik monumentális barokk jurtát rittyentettek a Kerepesi temető 28. parcellájába:

www.agt.bme.hu/varga/foto/kerepesi/antall.html

Capt. Hindsight 2013.12.12. 13:20:57

Alkalmatlan volt miniszterelnöknek.

Kivlov 2013.12.12. 13:32:23

felmagasztalták, mert még hivatalban lévén halt meg.
pedig a legkártékonyabb min.elnök volt...

J.W. Booth 2013.12.12. 14:07:10

@Kivlov: egyetértek, tényleg a legkártékonyabb volt - egészen 2010-ig.

A sokak által nagyra tartott öröksége - ami nem más mint az antalli szarkupac - a mai napig itt bűzölög és nyomot hagy a politika minden szféráján.

Talán ezen bátorodott fel a jelen utódja, aki folyamatosan azt teszteli, meddig lehet elmenni az ország tönkretételével - büntetlenül és következmények nélkül.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.12.12. 14:37:15

Nem volt cselekvesi lehetosege. Aki ismeri a korulmenyeket az tudja. Antall egy joravalo ember volt, a politikai vilagaban nott fel, a szabadrablasos kapitalizmuzsban, a nagyhatalmak zsarolasaban nem tudta vezetni orszagunkat mert erre nem volt felkeszulve. Nem is lehetett.
Elmelkedtek Boross-sal a francia tipusu politizalasrol, ekozben Boross volt a legnagyobb besugo-zsarolo es a zsido bankok megfolytottak volna az mnb t ha barmit tesz Antall.
Egy nagy ember nem jo korban lepett a politika szinpadara.

Legemlekezetesebb mondasa nekem az volt mikor kerdeztek hogy Csehszlovakia felbomlasa is hasonloan veres lesz e mint Yugoszlaviae:

- nem gondolom
- miert?
- a szerbek palinkat isznak, a csehek csak sort! :)

¿Qué tapas hay? 2013.12.12. 15:13:47

A poszthoz: én nem emlékszem, hogy 1990-ben miniszterelnököt, vagy kormányt kellett választani, egyéni képviselőt kellett választani és pártlistákra szavazni. Épp ezért, a "szabadon választott miniszterelnök" kitétel marhaság.

Ami lenyűgözött Antallban, hogy képes volt másfél-kétperces mondatokat végigmondani úgy, hogy értelme is volt, és minden mondatrész a helyén volt bennük. Miniszterelnökként viszont szereptévesztésben volt, úgy viselkedett, mintha 1947-ben nyerte volna meg a választásokat, és a kormányát pedig elsőrendű szakemberekkel töltötte volna fel. Ezzel szemben egy rakás balfácán került a kormányba, a nemzet tanárbácsija hozzáállás pedig nem volt népszerű. A sajtót képtelen volt kezelni, a gleichschaltoláshoz meg nem volt kellő hatalma.

nemecsek ernő áruló 2013.12.12. 15:36:59

20 éve szakították meg a Kacsameséket. Azóta se tértem magamhoz a sokkból.

J.W. Booth 2013.12.12. 20:25:25

@Kivlov: hát, ebben nehéz egyetérteni...
süti beállítások módosítása