138 éve született az erdélyi származású Klebelsberg Kuno (Gróf dr. Klebelsberg Kuno) országgyűlési képviselő, jogász, egyetemei tanár, vallás- és közoktatásügyi miniszter.

Klebelsberg Kuno (1875-1932) nevéhez fűződő oktatási reform meghatározta a két világháború közötti Magyarország felemelkedését, és a mai napig érezteti pozitív hatásait. 

klebelsberg.jpgKlebelsberg 1875. november 13-án született az erdélyi Magyarpécskán. Édesapját, gróf Klebelsberg Jakab huszárszázadost korán, két éves korában elvesztette, ezek után édesanyával, Farkas Arankával Székesfehérvárra költöztek, itt töltötte fiatal éveit, itt tanult és nevelkedett.

Majd Budapesten, Münchenben, Berlinben és a párizsi Sorbonne-on folytatott jogi tanulmányokat. 1898-ban a budapesti egyetemen államtudományi doktori oklevelet szerzett.

25 éves korában megnősült, feleségül vette Botka Saroltát, aki élete végéig hűséges társa volt.

Dolgozott bíróként, egyetemen oktatott, és 1910-tól politizált is: volt államtitkár, rövid ideig belügyminiszter, majd több mint 9 évig vallás- és közoktatásügyi miniszter. 1916 és 1932 között Országgyűlési (Nemzetgyűlési) Képviselő.

Pályafutás alatt tagja volt a Nemzeti Munkapártnak, a Keresztény Nemzeti Pártnak, majd az Egységes Pártnak.

Munkássága során komoly harcot folytatott a magyar analfabétizmus ellen, nevéhez fűződik többek között a határokon túlra került nagy magyar egyetemek áttelepítése, és a Collegium Hungarikum (magyar kulturális intézetek) rendszerének kiépítése.

Politikai példaképének Tisza Istvánt tekintette.

A többit „mesélje el” a bejegyzéshez csatolt, az életét és munkásságát bemutató „A Kultuszminiszter” című 4 részes dokumentumfilm… 


 (Lejátszási lista, mind a 4 résszel: A Kultuszminiszter - Klebelsberg Kuno
 

Címkék: Kultúra Videó Magyarország Társadalom Haza Oktatás Trianon Belföld Újrakezdés Klebelsberg Nemzetpolitika Határok Nélkül

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyszek.blog.hu/api/trackback/id/tr555631479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása