Mechanikus Magyar Narancs

 2013.11.11. 18:27

Stanley Kubrick rendezte filmalkotás magyaros változata még várat magára, azonban ennek ellenére érezhető, hogy Hollywood celebritásai előszeretettel veszik igénybe hazánk adta lehetőségeket.

Régen még az amerikai álom volt a menő, mára azonban egy kiüresedett kukává vált. Fogták magukat a nyugat nagy celebjei és kapva a lehetőségeken megteremtették a magyar tündérmese világát - Andrew  „Terminátor” Vajnától egészen a mindent elsöprő Bruce „Drágán add a Die Hardod” Willisig. Azonban a „Hungarian Fairy Tales” világa csak addig maradhat fenn, amíg elegendő az adókedvezmény és akad vásárló is a tucatfilmek iránt. Kevésbé piaci megközelítéssel élve a „Hungarian Hollywood” addig tart, amíg a magyar film nem képes megálljt parancsolni.

clockwork-orange.jpg








Reménykedem, hogy mint Főnix madár a hamvaiból úgy támad fel ismét a Magyar Film a sírból.

A magyar film patológiás tüneteket mutat. Egyrészt a TV-film kiszorult és megszűnt. így nem maradt tér ahol gyakorolni tudnának a fiatalok, továbbá szegény tehetséges öregjeink is itt hagytak bennünket. RIP.

Mostanra ott tartunk, hogy van rengeteg átlagos, vagy inkább átlagon aluli fiatal színészünk, erős törekvéssel és kevés tudással, hiszen csak egymástól tanulhatnak. (Megjegyzés: Sajnos némelyik még kevesebb tehetséggel is sikert sikerre halmoz.)      

Egyre inkább szégyenkezek, ha összevetem a franciák 2011-es „Életrevalók” című filmjét, és a magyar filmipar egyik „csúcsát”, az „Álom.net” című rémalkotást. Egy közös pont azonban van: mindkettő vígjátéknak készült. De végül csak az egyik lett az.. 
           
Nehezíti a pályát, hogy a magyar filmnek igen szűk a piaca. Egy nyugati minőségű produkció esetén a megtérülést jelentő kb. fél milliós nézettséget előállítani szinte lehetetlen feladat (megjegyzés: főleg ha ilyen a minőség ;).

A szegény, azonban tehetséges rendezők helyzete sem egyszerű! Magyar támogatást csak magyar nyelvű film kaphat - ezzel alapvetően baj nincs, sőt! - azonban a külföldi nyitás lehetőségét kizárják e rendezők számára, így szűkítve a bevételi forrásokat és nézőszámot is.

A mozijegyek áráról nem is beszélve. Megoldás lehetne, ha a jegyárakat az adott film költségvetéséhez arányosítanák. Ez esetben előfordulhatna, hogy egy magyar film akár 100 forintba is kerülhetne!  :)

Hajrá Magyar Film!
Hajrá Magyarok!

 

Címkék: Magyarország Belföld Merengés Fogyasztók Filmipar

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyszek.blog.hu/api/trackback/id/tr175612698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása